Gå til hovedindhold

På toilettet med Masseeksperimentet

Eleverne holder sig for længe
Masseeksperiment 2017 sætter fokus på skoletoiletterne. Er de gode nok. Er der rent, er der toiletpapir, er der mulighed for privatliv? Og er det toiletternes fohold, der er skyld i, at eleverne bliver syge, fordi de holder sig for længe? Tilmeld din klasse og vær med til at samle data ind til helt ny viden om sammenhængen mellem skoletoiletter og inkontinens hos børn og unge. 

Tisser i bukserne
Omkring 10-20 % af alle børn i femårsalderen har svært ved at holde sig og kan opleve uheld om dagen eller om natten. At tisse i bukserne, eller det der er værre, hører til en af de mest frygtede tilstande hos børn i skolealderen.

De sociale og psykiske konsekvenser af inkontinens hos børn er store. Og der kommer heldigvis mere og mere fokus på inkontinens hos børn i medicinske kredse. Men vores forståelse af, hvad der fører til udviklingen af denne sygdom, og vores viden om hvordan vi kan behandle den er langt fra optimal.

Hverken dovenskab eller psykiske lidelser
Der er stadig mange, der tror, at børn tisser i bukserne eller i sengen fordi de har psykiske problemer. Det er ikke mange år siden, at børn med disse problemer blev undersøgt af psykologer og psykiatere. Andre tror på, at børn bliver utætte, fordi de er for dovne til at gå på toilettet. Vores forskning indenfor området har dog bevist, at dette ikke er tilfældet. Vi ved nu, at inkontinens er resultatet af blærens dysfunktion. Langt de fleste børn, som ikke kan holde sig om dagen, har en overaktiv blære som har nedsat kapacitet og skal tømme sig hyppigt. Nogle gange skal blæren tømmes flere gange i timen.

Tidsplan:
Marts:
tilmelding åbner (begrænsede pladser)
Uge 35: Tilmeldte deltagere modtager materiale-kit
Uge 38, 39 og 40: Eksperimentet gennemføres
November/decemeber: Resultaterne formidles