Gå til hovedindhold

Eksperimenter og forsøg

Din søgning matcher 165 eksperimenter og forsøg

 

Styr din puls med tankerne

5. klasse - 6. klasse

I dette forsøg skal du undersøge hvordan din puls kan påvirkes alene ved dine tanker. Den laveste puls som kroppen kan have kaldes hvilepulsen, men måske skulle den i stedet kaldes kedsomhedspulsen?

vis forsøg

Puls mod aktivitet

7. klasse - 9. klasse

Hvor høj tror du din hvilepuls er? Hvor meget tror du ens puls svinger i løbet af en dag? Hvilke ting får pulsen til at ændre sig?

vis forsøg

Laserpuls

7. klasse - 9. klasse

Bestem din puls kun ved hjælp af et spejl, et laboratoriestativ, noget tape og en laser

vis forsøg

Fornemmelse for tid

4. klasse - 6. klasse

Nogle gange føles tiden uendelig langsom, og andre gange alt for hurtig! I denne aktivitet undersøges om ens fornemmelse for tid, er påvirket af hvad du laver

vis forsøg

Memoteknik

0. klasse - 3. klasse

I dette forsøg ser vi på nogle nemme teknikker til at blive bedre til at huske

vis forsøg

Hvilket øre hørte først

4. klasse - 6. klasse

I dette forsøg skal I teste hvor små forskelle i afstande af lydkilder I kan opfatte. Det kan også være at I kan teste en anden ting, nemlig om I hører hurtigst på det ene eller det andet øre.

vis forsøg

Ægget i flasken

3. klasse - 6. klasse

I dette forsøg skal du undersøge, hvilken betydning luftens temperatur har for trykket i en flaske.

vis forsøg

Æggesko

0. klasse - 6. klasse

Normalt tænker vi på æg som noget skrøbeligt, der let bryder sammen. Her kan du teste grænserne for, hvor meget belastning et æg faktisk kan holde til!

vis forsøg

Ægge-airbag

0. klasse - 6. klasse

Når en airbag folder sig ud, sker der på få millisekunder en kemisk reaktion, der skaber nok gasser til at puste airbag'en op som en ballon! Det skal gå meget hurtigt, for hvis en bil kører galt, går der meget kort tid, før førerens eller passagerernes kroppe hamrer ind i bilens hårde inderside.

vis forsøg

Vægt på gyngetur

3. klasse - 10. klasse

I dette forsøg skal vi undersøge, hvordan acceleration påvirker tings vægt. Vi vil forsøge at finde ud af, om en helt almindelig gynge på en legeplads kan bruges til at lave frit fald – og altså vægtløshed?

vis forsøg

Vindviser

3. klasse - 10. klasse

Når man ser eller læser vejrudsigten, får man altid at vide, hvor vinden kommer fra. Med dette forsøg kan du bygge dit eget instrument, der viser hvilken retning vinden kommer fra - et godt redskab hvis du skal lave din egen vejrudsigt.

vis forsøg

Vindmølle

3. klasse - 6. klasse

Det danske klima gør vindenergi til en af de mest oplagte vedvarende energikilder. I Danmark er der over 5.000 vindmøller. I dette forsøg skal du bygge din egen vindmølle og undersøge, hvor tunge ting du kan hejse op med den.

vis forsøg

Vindmåler

3. klasse - 10. klasse

Vindhastigheden kan være svær at bestemme ved bare at stikke en finger i vejret. I dette forsøg skal du bygge en vindmåler, der kan måle vindhastigheden på vinden eller vindhastigheden på luften fra en føntørre.

vis forsøg

Varmt og koldt lys

7. klasse - 10. klasse

Det er blevet sværere at købe gammeldags glødepærer nu, end det var før i tiden. I dette forsøg kan du undersøge hvorfor. I dag er man gået over til andre typer lyskilder, der udsender lys på en helt anden måde.

vis forsøg

Varmluftsballon af skraldeposer

7. klasse - 10. klasse

Menneskets første flyvning skete ved hjælp af varmluftballoner. Varm luft kan udnyttes til at løfte ting, fordi varm luft vejer mindre end kold luft og den varme luft derfor stiger opad.

vis forsøg

Vandraket

7. klasse - 10. klasse

I dette eksperiment kan du lave en raket af en tom sodavandsflaske. Brændstoffet er drikkevand!

vis forsøg

Vandkugler

3. klasse - 10. klasse

Når en vanddråbe lander på din rude, fortsætter en hektisk kamp i dråben. Kampen om hvorvidt dråben skal have så lille en overflade som muligt og være kuglerund, eller om den skal binde sig til overfladen og flade mere ud. Nogle materialer binder vandet bedre end andre. Hvis materialet slet ikke binder vandet, laver det en rund kugle.

vis forsøg

Vand og olie

0. klasse - 6. klasse

 

I dette forsøg kan du undersøge, hvad der sker når man blander forskellige væsker og stoffer. Noget lader sig blande uden problemer og andre forbliver adskilt, hvorfor mon?

vis forsøg

Vand der kravler opad

3. klasse - 10. klasse

Vandet i verdenshavene fordeler sig altid således, at overfladen er ligger i samme niveau og parallelt med horisonten. Dette skyldes, at vandet alle steder er underlagt næsten det samme tryk - ca. en atmosfære (1 atm.). I dette forsøg kan du undersøge, hvordan trykket bevirker, at vandstanden i to glas udjævnes.

vis forsøg

Vand der forsvinder

0. klasse - 6. klasse

I dette forsøg kan du undersøge hvordan en babyble fungerer, og hvordan nogle molekyler tiltrækker hinanden.

vis forsøg

Turbulens

3. klasse - 10. klasse

I dette forsøg skal du gøre turbulens synlig! Turbulens findes overalt omkring os når vi bevæger os igennem luft og vand – vi kan bare ikke se det. Turbulens bag biler, skibe og fly giver ekstra luftmodstand og dermed højere brændstofforbrug og CO2-udslip. Derfor prøver vi at designe fly, skibe og biler så de glider let igennem vand og luft uden at skabe turbulens.

vis forsøg

Test drivhuseffekten

3. klasse - 10. klasse

Drivhuseffekten har stor betydning for temperaturen Jorden. Hvis den ikke havde eksisteret, ville der være ca. 30 grader koldere her på jorden. I dette forsøg kan du teste drivhuseffekten og prøve at finde en forklaring på, hvordan den virker.

vis forsøg

Termometer

3. klasse - 10. klasse

I dette forsøg skal du bygge dit eget termometer – et instrument som gør dig i stand til at måle temperaturen.

vis forsøg

Tårne af spaghetti

3. klasse - 6. klasse

Når der skal bygges store konstruktioner rundt omkring i verden, er det vigtigt, at de er holdbare. Disse bygges ofte efter de samme principper. I dette forsøg gælder det om at bygge det højeste og stærkeste tårn af spaghettipinde!

vis forsøg

Svævende æg

3. klasse - 6. klasse

 

Saltvand og ferskvand har forskellige egenskaber, dette har stor betydning for havstrømme og livet under overfladen. I dette forsøg kan du undersøge, hvordan et æg flyder i henholdsvis mættet saltvand og ferskvand.

vis forsøg