Gå til hovedindhold

Insekter med fremtid i

Er insekter fremtidens proteinkilde? Kommer der til at stå salat med græshopper og suppe med larver på middagsbordet, eller bruger vi melorme-mel i vores kager? FN anbefalede i 2013, at flere mennesker i fremtiden begynder at spise insekter, og man regner med at udnyttelse af insekter som foder i 2020 vil have et marked på 20 milliarder!

Forløbet tager udgangspunkt i en udfordring, hvor eleverne skal udvikle deres bedste bud på en ret, der indeholder insekter. De beregner næringsindhold, CO 2-udledning og andre produktionsomkostninger ved deres ret. Eleverne dissekerer insekter, får viden om insekters levevis og udseende og deltager i Myrejagten fra Statens Naturhistoriske Museum.

Baggrund

Er insekter sunde?

Ristede græshopper, melormesuppe og andre delikatesser skal snart på menuen i stedet for bøffer og svinekoteletter. Det mener i hvert fald FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO. Ifølge beregninger vil verdens befolkning i 2050 tælle over 9 milliarder mennesker - og det betyder større og større efterspørgsel på protein.
“Vi står over for en global udfordring, hvor der kommer til at være mangel på fødevarer inden for en generations tid. Og de produktionssystemer, vi har til kreaturer, svin og kvæg, har nået et mætningspunkt - vi kommer ikke til at fordoble produktionen på dem,” forklarer Lars-Henrik Lau Heckmann, biolog fra Teknologisk Institut i Århus.
“Insekter er til gengæld fulde af protein og sunde vitaminer. Og så er der potentiale i insektproduktion - i forhold til produktionen af oksekød og svinekød”.

Bæredygtig produktion

Hans Joachim Offenberg er seniorforsker ved Aarhus Universitet og har set på fordelene ved insektproduktion fremfor oksekødproduktion: 
“Vi spiser alt for meget oksekød. Det er en dårlig ide, fordi det er en meget stor miljøbelastning. Når du putter 100 kg foder ind i en oksekødsproduktion, kommer der ca. 6,5 kg oksekød ud i den anden ende. Hvis du i stedet putter de 100 kg foder ind i en insektproduktion, vil du få 56 kg insektprotein ud i den anden ende”.

Aktivitetsplan struktureret efter 5E-modellen

Engager

Læs artikel om insekter på menuen

Aktivitet

Undersøg

Aktivitet

Forklar

Aktivitet

Udvid og bearbejd

Læs artikel om, at insekter også kan være nyttige

Evaluer

Hold en forældreaften eller en dag for skolen, hvor eleverne:

  • præsenterer deres modeller af insekter og insekters livscyklus
  • holder oplæg om, hvorfor insektproduktion er bæredygtigt
  • lader forældrene smage på de retter, de har udviklet

 

Kompetenceområde

Undersøgelseskompetence

Modelleringskompetence

Organismers opbygning, dyrs tilpasninger og livsbetingelser, fødens sammensætning og energiindhold