Gå til hovedindhold

Masseeksperiment 2015: Smag dig frem

Vores fødevarevalg og -præferencer er i høj grad bestemt af den mad, vi er vokset op med. Det handler om den kultur, vi er en del af – både lokalt og nationalt – samt vanerne i vores familie og omgivelser. Vores gener er også med til at bestemme, hvilke fødevarer vi kan lide og ikke lide. Små genetiske forskelle i vores sanseapparat gør, at vi smager og dufter de samme madvarer forskelligt. Temaet for årets Masseeksperiment 2015 var smag, kultur og genetik.

Her har vi samlet materialerne, som stadig kan bruges i et forløb om dette emne.

Eleverne skal teste, hvor godt de kan lide en række fødevarer, og de får indsigt i de individuelle forskelle, der er på, hvad de kan lide og ikke kan lide. NB: Læs i lærervejledningen hvad der var med i de oprindeligt medsendte prøver - og tilpas eventuelt eksperimentet efter de prøver du har mulighed for at skaffe.

De supplerende aktiviteter gør, at du kan tilpasse forsøget elevernes faglige niveau.

"De smage, man er blevet eksponeret for, og det miljø og den madkultur, man er vokset op i, har større betydning for hvad man kan lide og ikke kan lide end de eventuelle begrænsninger, som små genetiske variationer kan betyde."
 
Fra resultatrapporten for Masseeksperiment 2015

I resultatrapporten fra Masseeksperiment 2015 kan du blive klogere på, hvordan vores madvaner og præferencer hænger sammen med vores sanseapparat.