Gå til hovedindhold

Bliv oplægsholder

Videnskaben på Besøg 2014 © Sanne Vils Axelsen for Astra

Giv din passion videre - bliv oplægsholder i Videnskaben på Besøg

Arbejder du med naturvidenskab, teknologi og sundhed til daglig? Tilmeld dig til Videnskaben på Besøg og giv din passion videre til næste generation. Du kan selv vælge, hvad du vil fortælle om, så længe du husker at involvere eleverne aktivt i dit oplæg. 

Alle der beskæftiger sig med naturvidenskab, teknik eller sundhed kan blive oplægsholdere. Både fagfolk, forskere, formidlere, studerende eller noget helt femte. En af oplægsholderne i formidlingsordningen er seniorforsker på DTU, Nikolaj Sorgenfrei Blom, der forsker i vandets særlige egenskaber. Han besøgte Tølløse Slots Efterskole med oplægget 'Vand er vildere, end du tror!', som, han håber, har været med til at vække elevernes naturvidenskabelige undren og eventyrlyst.

Jeg håber jo, at mit foredrag tænder en lille gnist i de unge mennesker, så de også får lyst til at arbejde med forskning eller naturvidenskab, når de skal vælge uddannelse,” siger Nikolaj Sorgenfrei Blom om sin deltagelse i Videnskaben på Besøg.

Du kan tilmelde dig som oplægsholder til Videnskaben på Besøg 2020 i formularen under FAQ.

Coronavirus
Oplæg skal holdes indenfor sundhedsmyndighedernes anbefalinger på tidspunktet for oplægget. Skoler kan nu (14/5) modtage besøgende, såfremt det foregår indenfor de almindelige retningslinjer med afstand og håndhygiejne. Det fremgår af Børne- og undervisningsministeriets hjemmeside med spørgsmål til retningslinjerne i grundskolen. Vi holder løbende øje med situationen og orienterer oplægsholdere og rekvirenter pr. mail hvis der er nyt de skal forholde sig til.

Til oplægsholderen: FAQ - Alt det praktiske (Fold ud)

Hvem kan blive oplægsholder?
Svar: Alle der arbejder med, forsker i, studerer eller underviser i naturvidenskab, teknologi eller sundhed kan blive oplægsholdere. Du kan fx være lektor, PhD studerende, specialestuderende, museumsmedarbejder, naturvejleder eller ansat i en privat virksomhed – det vigtigste er, at du brænder for det du laver, og har en god historie, du har lyst til at fortælle.

Hvor foregår oplæggene?
Svar: Som oplægsholder besøger du skoler, ungdomsuddannelser, biblioteker o.l. over hele landet –kort sagt: Alle, der kan samle et publikum af grundskole- eller gymnasielever, kan bestille et oplæg. Når du tilmelder dig som oplægsholder angiver du selv hvor i landet, du gerne vil holde oplæg. Bonus-info: Oplægsholdere, der har tid og lyst til at tage til vandkants-Danmark er i høj kurs.

Hvad får jeg for det?
Svar: Det er gratis for skolerne at bestille et oplæg, og du får ikke honorar for at holde oplæg. Skolen refunderer dine transportomkostninger samt evt. omkostninger til overnatning, hvis det er nødvendigt, og I aftaler det.  Lav eller høj takst: Der er forskellige retningslinjer for afregning af kørsel i egen bil til lav eller høj takst på forskellige skoler (kommuner). Det er den aktuelle skoles (kommunes) retningslinjer, der gælder. Du skal være opmærksom på at denne kørselsgodtgørelse er skattepligtig. Det er vigtigt, at detaljerne om transportudgifter, og evt. overnatning er aftalt mellem dig og skolen, inden oplægget afholdes.

Hvad er sidste frist?
Svar: Sidste frist for at tilmelde sig som oplægsholder er 1. august 2020, men booking og planlægning går hurtigst og nemmest hvis du tilmelder dit oplæg inden 8. maj. Så har vi lidt tid til at lægge det på hjemmesiden inden der bliver åbnet for bestilling af oplæg d. 14. maj kl 12.00. 

Hvad kan oplægget handle om?
Svar: Oplægget kan handle om alt inden for naturvidenskab, teknologi og sundhed. Vi vil gerne vise børn og unge hvad de kan bruge de naturvidenskabelige fag fra skolen til i ”det virkelige liv”. Oplægget må meget gerne indeholde demonstrationer og eksperimenter. Du må også meget gerne tage en ting med fra dit laboratorium eller din virksomhed, som eleverne kan blive præsenteret for.

Skal oplægget handle om årets tema?
Svar: Temaet for Naturvidenskabsfestival 2020 er Store opdagelser. Mange skoler arbejder med temaet i festivalugen, og der er et udbredt ønske om oplæg, der passer ind i temaet. Kan du få dit oplæg til det, er det rigtig godt, men absolut ikke et krav.

Hvem er målgruppen?
Svar: Målgruppen for Videnskaben på Besøg er børn og unge fra 0. Klasse til 3.G/A-niveau (alment og teknisk gymnasium). Når du tilmelder dit oplæg, vælger du selv hvilke klassetrin du vil formidle til.

Hvornår skal jeg holde oplæg?
Svar: Oplæggene afholdes under Dansk Naturvidenskabsfestival i uge 39. Når du tilmelder dit oplæg, vælger du selv hvilke dage i ugen du ønsker at holde oplæg.

Hvor mange gange skal jeg holde oplæg?
Svar: Du bestemmer du selv, hvor mange gange du ønsker at stille op. Når du er blevet booket det ønskede antal gange, lukker vi for bestillinger af dit oplæg.

Hvor mange tilhørere kan jeg forvente?
Svar: Antallet af tilhørere til oplæggene kan variere. Typisk vil der være tale om en skoleklasse, men du kan selv angive, hvor mange tilhørere du ønsker. Nogle skoler ønsker at samle mange klasser, så så mange som muligt kan være med, mens andre gerne vil have eleverne til at engagere sig med spørgsmål. Vores erfaring er at eleverne stiller flere spørgsmål, hvis der er færre deltagere med.

Hvor lang tid skal oplægget vare?
Svar: Oplægget skal vare en undervisningstime, dvs. ca. 45 minutter. Dette inkluderer tid til en snak med eleverne, hvor de kan få mulighed for at stille spørgsmål – og måske få svar på dem! Du kan selv lave en aftale med læreren, hvis du ønsker at det skal vare kortere eller længere tid.

 

Har du spørgsmål?

Skriv til vib@astra.dk

Giv dit foredrag en fængende titel
Et foredrag varer typisk 45-60 min. incl. tid til spørgsmål.
Lav en kort beskrivelse af indholdet skrevet i et sprog, som ikke kræver specialviden om emnet og som appellerer til målgruppen. Vi vil gerne hjælpe dig med at lave en god tekst, som rammer målgruppen, og kigger derfor beskrivelsen og titlen igennem. Hvis vi har forslag til ændringer, vil vi bede dig om at godkende dem, før de udgives på websitet.
Upload et billede, som beskriver indholdet af dit oplæg. NB: Upload kun billeder du har rettigheder til. Ved upload accepterer du at Astra kan anvende billedet til markedsføring af foredraget
Filer skal være mindre end 10 MB.
Tilladte filtyper: gif jpg jpeg png
Markér de klassetrin du vil kunne tilpasse indholdet i foredraget til.
Afkryds de dage i uge 39, hvor du har mulighed for at afholde foredraget.
Hvor mange gange i løbet af uge 39 forventer du maksimalt at kunne afholde foredraget?
Angiv hvor i landet du har mulighed for at afholde dit oplæg.
Skriv her, hvis du har særlige ønsker til hvor mange elever du min./max. ønsker til dit foredrag.
Vælg ét eller flere emner, som matcher foredragets indhold.
Her kan du skrive bemærkninger om fx særlige krav til lokalet, tidspunkter for afholdelse eller andre kommentarer. Feltet vises ikke offentligt på nettet.

Kontaktoplysninger

Novo Science Ambassadører er studerende, der har modtaget et scholarship fra Novo.
Astra må kontakte mig for at høre om jeg vil være oplægsholder igen. Jeg kan til enhver tid meddele at jeg ikke vil kontaktes igen. Dette gøres ved at sende en mail til vib@astra.dk. Astra videregiver ikke kontaktoplysningerne til andre.
Skriv hvor du har hørt om ViB.