Gå til hovedindhold

Advarselsmeddelelse

Der er lukket for indsendelser af denne formular.

Bliv oplægsholder

Videnskaben på Besøg 2014 © Sanne Vils Axelsen for Astra

Giv din passion videre - bliv oplægsholder i Videnskaben på Besøg

Arbejder du med naturvidenskab, teknologi og sundhed til daglig? Tilmeld dig til Videnskaben på Besøg og giv din passion videre til næste generation. Du kan selv vælge, hvad du vil fortælle om, så længe du husker at involvere eleverne aktivt i dit oplæg. 

Alle der beskæftiger sig med naturvidenskab, teknik eller sundhed kan blive oplægsholdere. Både fagfolk, forskere, formidlere, studerende eller noget helt femte. En af oplægsholderne i formidlingsordningen er seniorforsker på DTU, Nikolaj Sorgenfrei Blom, der forsker i vandets særlige egenskaber. Han besøgte Tølløse Slots Efterskole med oplægget 'Vand er vildere, end du tror!', som, han håber, har været med til at vække elevernes naturvidenskabelige undren og eventyrlyst.

Jeg håber jo, at mit foredrag tænder en lille gnist i de unge mennesker, så de også får lyst til at arbejde med forskning eller naturvidenskab, når de skal vælge uddannelse,” siger Nikolaj Sorgenfrei Blom om sin deltagelse i Videnskaben på Besøg.

Alle oplæg afholdes under Naturvidenskabsfestivalen i uge 39.

 

COVID-19  Vejledning om COVID-19

Børne- og Undervisningsministeriet har d. 11/8 2020 bekræftet overfor Astra, at grundskoler og ungdomsuddannelser gerne må få besøg af oplægsholdere og lignende, under forudsætning af at de almindelige COVID-19 anbefalinger overholdes. Kommuner og skoler kan dog beslutte lokale regler om besøg på skolerne. Desuden kan situationen hurtigt ændres. Læs vores vejledning til rekvirenter og oplægsholdere her: Vejledning om COVID-19

 

Til oplægsholderen: FAQ - Alt det praktiske (Fold ud)

Hvem kan blive oplægsholder?
Svar: Alle der arbejder med, forsker i, studerer eller underviser i naturvidenskab, teknologi eller sundhed kan blive oplægsholdere. Du kan fx være lektor, PhD studerende, specialestuderende, museumsmedarbejder, naturvejleder eller ansat i en privat virksomhed – det vigtigste er, at du brænder for det du laver, og har en god historie, du har lyst til at fortælle.

Hvor foregår oplæggene?
Svar: Som oplægsholder besøger du skoler, ungdomsuddannelser, biblioteker o.l. over hele landet –kort sagt: Alle, der kan samle et publikum af grundskole- eller gymnasielever, kan bestille et oplæg. Når du tilmelder dig som oplægsholder angiver du selv hvor i landet, du gerne vil holde oplæg. Bonus-info: Oplægsholdere, der har tid og lyst til at tage til vandkants-Danmark er i høj kurs.

Hvad får jeg for det?
Svar: Det er gratis for skolerne at bestille et oplæg, og du får ikke honorar for at holde oplæg. Skolen refunderer dine transportomkostninger samt evt. omkostninger til overnatning, hvis det er nødvendigt, og I aftaler det.  Lav eller høj takst: Der er forskellige retningslinjer for afregning af kørsel i egen bil til lav eller høj takst på forskellige skoler (kommuner). Det er den aktuelle skoles (kommunes) retningslinjer, der gælder. Du skal være opmærksom på at denne kørselsgodtgørelse er skattepligtig. Det er vigtigt, at detaljerne om transportudgifter, og evt. overnatning er aftalt mellem dig og skolen, inden oplægget afholdes.

Hvad er sidste frist?
Svar: Sidste frist for at tilmelde sig som oplægsholder er 1. august 2020, men booking og planlægning går hurtigst og nemmest hvis du tilmelder dit oplæg inden 8. maj. Så har vi lidt tid til at lægge det på hjemmesiden inden der bliver åbnet for bestilling af oplæg d. 14. maj kl 12.00. 

Hvad kan oplægget handle om?
Svar: Oplægget kan handle om alt inden for naturvidenskab, teknologi og sundhed. Vi vil gerne vise børn og unge hvad de kan bruge de naturvidenskabelige fag fra skolen til i ”det virkelige liv”. Oplægget må meget gerne indeholde demonstrationer og eksperimenter. Du må også meget gerne tage en ting med fra dit laboratorium eller din virksomhed, som eleverne kan blive præsenteret for.

Skal oplægget handle om årets tema?
Svar: Temaet for Naturvidenskabsfestival 2020 er Store opdagelser. Mange skoler arbejder med temaet i festivalugen, og der er et udbredt ønske om oplæg, der passer ind i temaet. Kan du få dit oplæg til det, er det rigtig godt, men absolut ikke et krav.

Hvem er målgruppen?
Svar: Målgruppen for Videnskaben på Besøg er børn og unge fra 0. Klasse til 3.G/A-niveau (alment og teknisk gymnasium). Når du tilmelder dit oplæg, vælger du selv hvilke klassetrin du vil formidle til.

Hvornår skal jeg holde oplæg?
Svar: Oplæggene afholdes under Dansk Naturvidenskabsfestival i uge 39. Når du tilmelder dit oplæg, vælger du selv hvilke dage i ugen du ønsker at holde oplæg.

Hvor mange gange skal jeg holde oplæg?
Svar: Du bestemmer du selv, hvor mange gange du ønsker at stille op. Når du er blevet booket det ønskede antal gange, lukker vi for bestillinger af dit oplæg.

Hvor mange tilhørere kan jeg forvente?
Svar: Antallet af tilhørere til oplæggene kan variere. Typisk vil der være tale om en skoleklasse, men du kan selv angive, hvor mange tilhørere du ønsker. Nogle skoler ønsker at samle mange klasser, så så mange som muligt kan være med, mens andre gerne vil have eleverne til at engagere sig med spørgsmål. Vores erfaring er at eleverne stiller flere spørgsmål, hvis der er færre deltagere med.

Hvor lang tid skal oplægget vare?
Svar: Oplægget skal vare en undervisningstime, dvs. ca. 45 minutter. Dette inkluderer tid til en snak med eleverne, hvor de kan få mulighed for at stille spørgsmål – og måske få svar på dem! Du kan selv lave en aftale med læreren, hvis du ønsker at det skal vare kortere eller længere tid.

 

Har du spørgsmål?

Skriv til vib@astra.dk