Gå til hovedindhold

Om Masseeksperiment 2018

Jagten på de gode bakterier

Se filmen 'De gode bakterier', hvor forskerne bag Masseeksperimentet forklarer, hvad sunde og gode bakterier er - og hvorfor vi er på jagt efter dem.

Jagten på de gode bakterier 

Vær med til en enestående kortlægning af forekomsten af naturlige gavnlige bakterier i Danmark.

Levende bakterier bruges i bioteknologiske produkter til forebyggelse og behandling af sygdomme og i produktion af fødevarer. Men hvor går den yderste grænse i forhold til de bioteknologiske metoder - hvor langt kan vi gå, og hvor langt vil vi gå?

De gode bakterier

Masseeksperiment 2018 handler om de gode bakterier. Det er fortællingen om, at bakterier ikke kun er dårlige eller farlige, men at bakterier i mange sammenhænge er livsnødvendige og dermed gode bakterier. Det er også fortællingen om, at brugen af gode bakterier kan være med til at løse relevante samfundsudfordringer, som mangel på fødevarer eller behandling af sygdomme. Og det er fortællingen om menneskets microbiom. At man er født med sin ‘helt egen pakke’ bakterier, der er livsnødvendige for din sundhed og trivsel.

I årets Masseeksperiment går eleverne på jagt efter nogle af disse gode bakterier, helt præcist efter arter af mælkesyrebakterier, fx. Lactobacillus. Lactobacillus lever på overfladen af planter, såkaldte epifytiske bakterier.

Naturvidenskabelig arbejdsmetode

Masseeksperimentet er en naturvidenskabelig undersøgelse i sin reneste form. Eleverne bruger naturvidenskabelige undersøgelser og metoder i en virkelighedsnær og meget relevant sammenhæng. I år arbejder eleverne efter en protokol, de producerer vækstmedier og kontroller, de indsamler planteprøver i naturen, behandler og analyserer prøverne, registrerer data og indsender prøverne til forskerne på Novozymes.

En obligtorisk del og valgfrie aktiviteter

Det samlede Masseeksperiment består af en obligatorisk forskningsmæssig del og en række valgfrie aktiviteter knyttet til eksperimentet. De valgfrie aktiviteter kredser alle om mikroorganismer, herunder bakterier. Du kan som underviser/lærer selv vælge hvilke valgfrie aktiviteter, du ønsker at inddrage i din undervisning. Aktiviteterne er målrettede indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen ligesom der er aktiviteter målrettet ungdomsuddannelserne.

OBS! 

I kan gennemføre Masseeksperimentet i uge 38, 39 eller 40. Selve ekperimentet løber over 2 dage, hvor du og dine elever skal afsætte 4 lektioner pr. dag. De to dage behøver ikke ligge lige efter hinanden.

Dette års Masseeksperiment er udviklet i samarbejde med Novozymes og støttet af Industriens Fond.