Aktiviteter du kan besøge > AKTIVITET

 
 
 
 
 
 

GrowBot Universe konference

Konference om GrowBot Universe - et nyt læringsunivers til udskolingen. Kom og hør mere på en konference tirsdag den 26. september 2023.

Skoleelever over hele Danmark kan arbejde som forskere og ingeniører i et nyt kreativt tværfagligt læringsunivers kaldet GrowBot Universe, der kombinerer FN’s Verdensmål, planter og klima, ernæring og sundhed med teknologi og programmering.

GrowBots giver elever i udskolingen mulighed for at dyrke grøntsager i et lukket økosystem i klasseværelset, hvor de kan programmere planternes vækstbetingelser og på den måde tilegne sig viden om naturvidenskab og teknologiforståelse i praksis.

På en konference tirsdag den 26. september 2023 vil forskerne og partnerne i projektet sætte fokus på, hvordan Growbots kan bruges i praksis og være med til at skabe faglighed og motivation for naturfag i folkeskolen. På konferencen kan du blandt andet:

  • se, hvordan en GrowBot ser ud, og hvordan den virker
  • få præsenteret online læringsuniverset
  • møde elever, som har arbejdet med GrowBot Universe
  • stille spørgsmål til forskerne bag projektet
  • diskutere teknologiforståelse i folkeskolen med et ekspertpanel
  • høre om resultaterne fra evalueringen af læringsuniverset

 

Alle lærere i Danmark har mulighed for at låne GrowBots via Center for Undervisningsmidler (CFU) og få fri adgang til online universet med et fleksibelt undervisningsforløb og en platform til deling af erfaringer.
Undervisningsforløbet kombinerer naturfagene, samfundsfag og matematik med teknologiforståelse. Til forløbet er der udviklet en række aktiviteter, der kan være med til at udvikle elevernes naturfaglige kompetencer.

GrowBot Universe er et nyt læringsunivers, som er udviklet og evalueret i et forskningsprojekt ledet af DTU Fødevareinstituttet og støttet af Novo Nordisk Fonden. Læringsuniverset er udviklet i samarbejde med Københavns Professionshøjskole (KP), Centre for Undervisningsmidler (CFU), DTU Center for Playware og Mercantec Viborg. Skoleelever i Rødovre, Furesø og Ballerup kommuner har afprøvet GrowBot Universe, og det er evalueret af DTU Fødevareinstituttet og Naturfagenes evaluerings- og udviklingscenter (NEUC).

En GrowBot er et lukket økosystem, hvor elever kan dyrke afgrøder som basilikum og salat under kontrollerede forhold i klasselokalet året rundt. Eleverne programmerer planternes vækstbetingelser ved hjælp af micro:bits og monitorerer og opsamler data som temperatur, CO2, lys, vand, fugtighed og næring.

Tid
Tirsdag den 26. september 2023.
Læringsuniverset GrowBot Universe præsenteres om formiddagen. Udviklingsforløbet og evalueringen om eftermiddagen. Du kan deltage hele dagen eller i en af de to sessioner.

  • Kl. 10-12: Præsentation af læringsuniverset GrowBot Universe – hvordan kan læringsuniverset bruges i praksis?
  • Kl. 13-15: Udvikling og evaluering af GrowBot Universe – fokus på faglighed og motivation for naturfag.

Sted
DTU Fødevareinstituttet Bygning 202, Biosfæren (stueetagen), Henrik Dams Allé, 2800 Kongens Lyngby Eller online – link bliver sendt efter registrering.

Tilmelding
Deltagelse er gratis, men pga. et begrænset antal pladser er tilmelding nødvendig senest den 12. september 2023 for fysisk tilstedeværelse og den 19. september 2023 for deltagelse online. Tilmeldingslink: Konference om GrowBot Universe – et nyt læringsunivers til udskolingen (dtu.dk).

Program
Formiddag kl. 10-12
Præsentation af GrowBot Universe – hvordan kan læringsuniverset bruges i praksis?
Registrering og online login.
Velkomst og introduktion med seniorforsker og projektleder Rikke Andersen, DTU Fødevareinstituttet.
Præsentation af en GrowBot og læringsuniverset og hvordan det bruges med pædagogiske konsulenter Jakob Damgaard Laursen og Martin Exner, CFU/KP naturfagskonsulent Anette Vestergaard Nielsen, CFU/KP
Interview med 2 elever og deres lærer fra Syvstjerneskolen med Jakob Damgaard Laursen, CFU/KP.
Paneldebat om teknologiforståelse i folkeskolen. Kan et nyt didaktisk design være med til at integrere teknologiforståelse i fagene, og er skolens kultur klar til undervisningen med faggrænseoverskridende problemstillinger?

Faciliteres af Martin Exner, CFU/KP.
Panelet består af:

  • Anette Vestergaard Nielsen (Naturfagskonsulent, CFU/KP)
  • Zif Salling (Lærer, Syvstjerneskolen)
  • Elzebeth Berg Vøhlk (Underviser, KP)
  • Per Christensen, (Skolechef, Furesø kommune)
  • Mette Sinding Francke (Underviser, KP)

 

GrowBot Universe, Perspektiver og Fremtid Seniorforsker Rikke Andersen, DTU Fødevareinstituttet og medstifter Samy Tessier, spinout TinyFarms.
Frokost for de tilstedeværende.

Eftermiddag kl. 13-15
Udvikling og evalueringen af GrowBot Universe – fokus på faglighed og motivation for naturfag.
Registrering og online login.
Velkomst og introduktion.
Seniorforsker og projektleder Rikke Andersen, DTU Fødevareinstituttet.
Teknologien bag GrowBot Univers.
Professor Henrik Hautop Lund, DTU Center for Playware.
Kodning med elever via mikro:bit og den didaktiske tilgang.
Pædagogisk konsulenter Jakob Damgaard Laursen og Martin Exner, CFU/KP.
Det tværfaglige læringsmateriale.
Naturfagskonsulent Anette Vestergaard Nielsen, CFU/KP og Seniorforsker Gitte Ravn-Haren, DTU. Fødevareinstituttet.
Hvordan måler vi kompetenceløft – Evalueringsdesign, udvikling og resultat Specialkonsulent, Karina Magnussøn Andresen, NEUC.
Resultaterne af evalueringen af Growbot Universe på 6 skoler med specialkonsulent Malene Høj Outzen og seniorforsker Gitte Ravn-Haren, DTU Fødevareinstituttet.
Hvordan vil CFU formidle GrowBots fremover med naturfagskonsulent Anette Vestergaard Nielsen, CFU/KP.
Perspektiver for samarbejde og brobygning mellem uddannelsesinstitutioner med uddannelsesleder Kim Guldholt, Mercantec Viborg og Seniorforsker Rikke Andersen, DTU Fødevareinstituttet.
Kaffe/te for de tilstedeværende.

Kontakt: Seniorforsker og projektleder, Rikke Andersen, rian@food.dtu.dk

Tirsdag 

 
Skip to content