Aktiviteter du kan besøge > AKTIVITET

 
 
 
 
 
 

Regnbuerne i stjernerne

Opdag på Kroppedal Museum, hvordan man ved at måle farverne fra stjernernes lys kan finde frem til stjerners stofsammensætning, temperatur og udvikling.

Stjerners fysiske egenskaber lader sig ikke nemt blive opdaget. Først i løbet af de sidste 100 års tid har vi fundet ud af, hvordan man ved at kombinere atomfysik og astronomi, i astrofysikken, kan lære om stjerners indre forhold. Ved at studere spektre fra stjerner kan man bestemme deres stofsammensætning, temperatur og meget mere.

I år vil vi fejre den danske astrofysikers Ejnar Hertzsprungs 150 år fødselsdag ved at fokusere på stjernernes fysik. Hertzsprung er mest kendt for, sammen med Henry Russel, at lave Hertzsprung-Russel (HR-)-diagrammet: et diagram, hvormed man kan studere stjerners udvikling.

Til denne aktivitet vil vi lade eleverne give sig i kast med spektroskopi og anvendelse af filtre til at bestemme stjerners egenskaber og farver, og endelig fremstille og forstå HR-diagrammet gennem diverse undersøgelsesbaserede aktiviteter.

Arrangementet varer 2 timer og foregår på Kroppedal Museum. Pladser kan bestilles på lars.occhionero@kroppedal.dk

Mandag 

 
 

Tirsdag 

 

Torsdag 

Fredag 

Skip to content