Gå til hovedindhold

AV! Hvad sker der, når du slår dig?

Du skal til at tage et stort stykke af den lækre lasagne, der netop er kommet ud af ovnen, men du trækker hurtigt armen til dig, da dit håndled rammer det brandvarme ildfaste fad. AV – det gjorde ondt!

Hvad sker der, når du slår dig? Hvordan ved kroppen, at noget gør ondt? Hvad kan fjerne smerten igen? Og hvad skete der, da man opdagede at smerten ikke løber i en lige linje fra kroppen til hjernen?

Vi vil i fællesskab tegne vores smertesystem og med udgangspunkt i dette vil jeg forklare, hvordan elektriske signaler sendt fra kroppen bliver til smerte i hjernen. Vi vil sammen sætte ord på smerte og tale om, hvordan smerte kan opleves forskelligt, hvordan vores humør kan påvirke vores smerter, og hvordan og hvorfor det er vigtigt, at vi kan måle smerte. Til slut vil vi kort snakke om, hvordan man kan lindre smerte.

Praktisk information:
Eleverne vil tegne smertesystemet, og de skal med udgangspunkt i nogle illustrationer sætte ord på smerte. Derudover vil der laves en enkelt demonstration, hvor tre elever udvælges til at have hånden i koldt, varmt og lunkent vand for at vise, hvordan vores sanser er påvirkelige. Efter klassetimen er der mulighed for, at andre elever kan prøve forsøget.

Der skal være mulighed for PowerPoint præsentation, og der skal være adgang til tavle, smartboard, flip-over eller lignende. Derudover skal alle børn have papir og evt. tegneunderlag.