Gå til hovedindhold

C-vitamins betydning for sundhed og sygdom

C-vitamins betydning for menneskers sundhed og sygdomsrisiko har været omdiskuteret i mange år. Siden man blev klar over, at C-vitamin kan helbrede den ellers dødelige sygdom skørbug, er mange andre lovprisninger fulgt efter – nogle berettigede, andre ikke.

Med 25 års erfaring fra forskning i C-vitamins betydning for sygdom og sundhed fortæller jeg om, hvad vi ved, hvad vi ikke ved, og hvorfor C-vitamin stadig er interessant i dag.

C-vitamin er en af kroppens vigtigste antioxidanter og er involveret I en lang række kropslige processer som eksempelvis opbygningen af kollagen, stimulation af immunforsvaret og neurotransmission. C-vitamin anses af nogle for at have utallige gunstige virkninger på helbredet, mens andre vurderer, at de fleste får tilstrækkeligt gennem kosten, og stoffet reelt derfor er uden betydning for sygdomsrisiko.

Foredraget beskriver kort C-vitamins historie, opdagelse og basale virkningsmekanisme og fokuserer derefter på stoffets mange biologiske funktioner. Jeg kommer også ind på den nyeste forskning omkring C-vitamins betydning for hjernens udvikling i foster og nyfødt, C-vitamins betydning for hjertekarsygdom og C-vitamin i kræft- og COVID-19 behandling.

Desuden diskuteres relevansen af kosttilskud over for en varieret kost, og hvordan et sundt dagligt indtag kan defineres.

Praktisk information:
Oplægget slutter med et gruppearbejde, hvor eleverne selv skal finde svar på en række spørgsmål. Sværhedsgraden tilpasses målgruppen.