Gå til hovedindhold

Du er blevet hacket, og du ved det ikke!

Hacker cybercrime kriminalitet internetkriminalitet

Imens cyberkriminalitet vokser med lynets hast, og identitetstyveri og cyberspionage efterhånden er blevet hverdagskost, vil jeg på baggrund af mit arbejde som etisk hacker og sikkerhedskonsulent vise og demonstrere for eleverne, hvordan de beskytter sig mod cyberkriminelle. I vil høre om, hvad der skal til for at arbejde med it-sikkerhed, og jeg demonstrerer, hvordan de kriminelle narrer elever (og voksne) og udnytter dem.

Det overordnede formål med lektionen er at ruste eleverne til at færdes i den digitale verden. De vil forstå, hvordan man bruger matematik og statistik til at beskytte privatpersoner og virksomheder. Eleverne vil få indsigt i, hvad det vil sige at arbejde som etisk hacker, og hvilke udfordringer arbejdet indebærer, ligesom vi vil se på, hvordan ’modstanderne’ opererer.

Jeg bruger eksempler fra børnenes hverdag til at vise, hvad de kan, og hvad de ikke skal gøre. Vi kommer ind på etisk færden på nettet, og hvordan dette kan være med til at minimere risikoen for misbrug af cyberkriminelle. Jeg komme med konkrette eksempler på, hvordan eleverne kan beskytte sig mod hackning – dette kan de tage med hjem til deres forældre.

Praktisk information:
På dagen inddrager jeg elev-aktiviteter, der er tilpasset det pågældende klassetrin.

Aktiviteterne kunne være:
Jeg forklarer, hvordan et password er opbygget. Aktiviteten vil vise, hvordan matematik bruges til at udregne passwords – og jeg vil vise eleverne, hvorfor de ikke skal bruge samme password flere steder.

Jeg viser, hvorledes en cyber-kriminel kan overtage en mobiltelefon og tydeliggør for eleverne, hvordan de kan beskytte sig.

Jeg demonstrerer sammenhængen mellem den fysiske og logiske (computer-) verden ved at vise, hvordan en fysisk lås kan omgås, og hvorfor vi skal have bedre låse.

Demonstration af falsk mail og falske hjemmesider

En snak om webetik omkring brugen af de apps, hvad vi deler, hvad vi har på vores telefon, og hvad det bruges til af virksomhederne bag.

 

Oplægget udbydes i samarbejde med Engineer the Future