Gå til hovedindhold

Matematik i robotter

Workshoppen henvender sig til gymnasieelever fra HTX og STX med fagene fysik og matematik på minimum B-niveau eller teknikfag (el-svagstrøm / elektronik).

Workshoppen tilbydes overordnet i 2 forskellige varianter: 

Workshop 1 (2-3 timer)
For os mennesker er det en simpel opgave at bevæge hånden fra en position til en anden, men det er ikke helt så enkelt at få en robotarm til at gøre det samme. Og jo flere led robotarmen har, jo mere kompleks bliver opgaven.

En 2-leddet robotarm har f.eks. 2 forskellige vinkelkombinationer for hver position for armen. I fagsproget taler man om hhv. forlæns og baglæns kinematik. Vi gennemgår matematikken bag positionsbestemmelse, samt basal elektronik for styring af en robot-arm (vha. en micro-controller). 

Workshop 2 (6-7 timer)
Ud over teorien fra Workshop 1 består Workshop 2 også af en praktisk del, hvor den matematiske viden omkring kinematik og basal elektronik kombineres for at styre en 2-leddet robot-arm.

Det praktiske arbejde med robot-armen vil foregå i grupper af 3-4 elever. Basal programmering vil blive introduceret og afprøvet.

Når eleverne kan udføre simple bevægelser med robot-armen, får de konkrete opgaver som fx at tegne med en kuglepen, flytte en genstand mv.

Ved bestilling af workshoppen: Skriv venligst i feltet 'Evt. kommentar' i bestillingsformularen, hvilken version du ønsker - langt eller kort. 

Læringsmål
Begge workshop-varianter er en smagsprøve på nogle af de udfordringer, som man møder som studerende på robotteknologi-uddannelsen.
* Grundlæggende forståelse  af en robot-arms konstruktion og virkemåde
* Grundlæggende forståelse af de matematiske principper bag forlæns og baglæns kinematik: Vektorregning, matricer, trigonometriske funktioner og differentiering. 
* Styring af robot-armen via en micro-controller
* Basal programmering af en robot-arm.

Adresse
Angiv ønsket tidspunkt for afholdelse, på en af de udbudte datoer
Skriv et omtrentligt antal deltagere. Evt. uddybning kan skrives i kommentarfeltet.
Evt. bemærkninger til bestillingen