Gå til hovedindhold

Hvordan oversætter man fra dyreforsøg til mennesker?

(c) XenonR,  [CC BY-SA 3.0], WikiMedia Commons

Et af de helt store spørgsmål inden for naturvidenskabelig forskning er, hvordan man forudsiger menneskekroppens reaktion på nye lægemidler uden først at afprøve dem på forsøgspersoner. Kan vi mon stole på, at mennesker kan tåle et nyt stof, hvis forsøgsdyr virker til at kunne? Nej, det har historien desværre givet mange tragiske eksempler på, ikke er tilfældet.

Når forskere udvikler nye lægemidler i dag, anvender de primært celler dyrket i et laboratorium kombineret med tests på forsøgsdyr. Men hvordan kan man så vide, om der opstår bivirkninger, første gang mennesker prøver den nye medicin? 

Det vil jeg give et bud på ved at fortælle om mit Ph.D.-projekt, der handler om at udvikle en model, som kan oversætte resultater fra dyreforsøg til 'menneskesprog'. 
Til modellen bruger jeg tiloversbleven hud fra kosmetiske operationer, og fordi jeg kan holde huden i live i laboratoriet, fungerer den som et lille stykke af menneskekroppen, der kan bruges til at undersøge reaktioner fra kroppens celler – bare uden risiko for bivirkninger hos forsøgspersoner.

I mit foredrag vil jeg komme ind på udvikling af lægemidler, kroppens immunsystem samt forklare mere uddybende om mit spændende projekt, der forhåbentlig vil komme mange mennesker til gavn.

Praktisk information:
Jeg forsøger at gøre mit oplæg vedkommende for eleverne ved at bruge mange billeder og ved at stille spørgsmål, så jeg er sikker på, at de er med. Derudover har jeg nogle af de materialer med, som jeg bruger til mine forsøg - dels for at gøre det håndgribeligt og dels for at afmystificere forskning helt generelt.

Til tidligere foredrag har jeg også gennemgået min vej igennem uddannelsessystemet for at give et eksempel på, hvordan man ender som 'forsker'. Det plejer at give rigtig god respons hos eleverne, så det inkluderer jeg gerne, hvis der er interesse for det.