Gå til hovedindhold

Materialer til fremtidens genopladelige batterier

I dag bliver der solgt mere end 6 milliarder elektronikapparater, der alle har en ting til fælles: De er udstyret med et genopladeligt litium ion-batteri. Dette sætter enorme krav til udvinding og fremstilling af de materialer, der bruges i batterierne. Pris, stabilitet og miljøbelastning er bare et par af de udfordringer, der skal overvejes, når der fremstilles batterier. Ud over disse krav, er der også et voksende krav til batteriernes effektivitet, da elbiler, vindmøller og solenergi er ved for alvor at vinde indpas i vores samfund. Det betyder, at depoterne af litium og ikke mindst cobalt (som i dag er i de fleste batterier) inden for en nær fremtid vil slippe op. For at løse dette problem er forskningen begyndt at søge efter en substitut for litium.

Her er fokus i første omgang faldet på natrium. Fordelen ved natriumbatterier er, at kemien i disse genopladelige batterier stort set er den samme som i de genopladelige litium ion-batterier, vi kender i dag. Det næste skridt på vejen mod endnu billigere og mere miljøvenlige batterier er udvikling af Mg-ion batterier.

I dette foredrag vil vi se på, hvordan et Li-batteri fungerer og hvilke materialer de batterier, der sidder i vores mobiltelefoner, er opbygget af. Dernæst vil vi se på de udfordringer batteriteknologien står overfor i dag, og hvordan vi kan udvikle nye forbedrede teknologier. 

Praktisk information:
Der vil være mulighed for - efter oplægget - at lave praktiske øvelser, hvor der konstrueres forskellige typer af batterier.
Varighed: 1-2 timer.