Gå til hovedindhold

Slangegift, modgift, og diagnostik

I Danmark, hvor vi højst skal bekymre os om hugorme, tænker vi sjældent på, at giftige slanger er et stort problem andre steder i verden. Faktisk er der i gennemsnit én person, der bliver bidt af en giftig slange hvert sjette sekund, og disse bid koster både liv og lemmer. I dette oplæg vil jeg fortælle om den forsømte sygdom slangebid, om hvordan slangegift virker, og hvordan vi behandler forgiftning med modgift, der laves på næsten samme måde i dag som for over 100 år siden. Jeg vil også fortælle om, hvordan vi kan bruge moderne bioteknologiske metoder til at skabe nye modgifte og til at finde ud af, hvilken en af de ca. 600 arter af giftige slanger en patient er blevet bidt af. 

Til daglig arbejder jeg med at finde nyere og smartere måder at diagnosticere personer, som er blevet bidt af giftslanger, så de hurtigere kan få den rigtige behandling. Dette projekt er opstået i forlængelse af min tidligere forskning, hvor jeg var med til at udvikle en helt ny type modgift mod giften fra den sorte mamba.

Praktisk information:
Jeg plejer at bruge quiz-elementer og stille tilhørerne en masse spørgsmål. Dette er både for at hjælpe tilhørerne med at indse vigtige pointer (i stedet for at fortælle dem dem), men også for at drage paralleler til deres egen hverdag.

Jeg vil gerne kunne låne en projektor ifm. brug af PowerPoint.