Gå til hovedindhold

Smerter – hvor og hvorfor? Et foredrag om smerters fascinerende biologi, og hvordan den kan undersøges

Omkring hver femte voksen er påvirket af kroniske smerter. Muskel- og skeletsmerter er blandt de hyppigste symptomer hos patienter og formentlig en af de hyppigste årsager til langtidssygemelding og uarbejdsdygtighed. Det er derfor vigtigt at have redskaber til rådighed, der muliggør måling af smerter, så vi kan få en bedre forståelse af de mekanismer, der fører til kroniske smerter.

Indgangsvinklen er smerten set fra en naturvidenskabelig vinkel, fx hvorfor har vi smerter, nødvendigheden af smerte for at beskytte os mod skader, den uhensigtsmæssige smerte når disse bliver kroniske, konsekvenserne af smerte på det mentale helbred, indlæring, forskelle på smerteopfattelsen mellem personer og køn.

Vi ved, at centralnervesystemet er fleksibelt og forandres, når det vedvarende bombarderes med information om smerte fra kroppen – og disse forandringer kan medvirke til, at smerte bliver vedvarende, selvom den skade, der oprindeligt skabte smerten, nu er helet. Forskellige teknologier til at måle smertesystemets tilstand, og som kan bruges til at forstå smerteproblemer, vil blive demonstreret, og vi vil komme ind på temaer som:

  • Hvad er smerte?
  • Smertesystemets biologi
  • Smertemåling
  • Smerteoverfølsomhed
  • Hvordan ændres centralnervesystemet under smerte?

Praktisk information:
Deltagerne vil få mulighed for at prøve nogle af de simple laboratoriemetoder, vi anvender til at undersøge menneskers smertemekanismer.

Eleverne involveres ved simple sensoriske tests.