Gå til hovedindhold

Supplerende aktiviteter

Supplerende aktiviteter til Masseeksperimentet

Det samlede Masseeksperiment består af en obligatorisk forskningsmæssig del og en række supplerende aktiviteter knyttet til eksperimentet. Du vælger selv hvilke og hvor mange supplerende aktiviteter, du ønsker at inddrage i din undervisning omkring Masseeksperimentet.

 

De valgfrie aktiviteter kredser alle om mikroorganismer, herunder bakterier. Der er udviklet aktiviteter specielt til dette års masseeksperimentet, ligesom vi har fundet aktiviteter fra samarbejdspartere, der er relevante for årets masseeksperiment.

I filmen 'Prebens bakteriemaskine' forklarer forskeren bag Masseeksperimentet, Preben Nielsen, om en særlig maskine de har på Novozymes - en Malditof. Malditofen kan artsbestemme bakterier udfra deres proteinsammensætning. Se filmen ovenfor på denne side.

Få et overblik over forløb og aktiviteter i de røde kasser herunder. I listen nedenunder finder du alle forløb, men også relevante aktiviteter og baggrundsmaterialer, ex. forløb Astra tidligere har udviklet og artikler. Scroll listen igennem og lad dig inspirere.

 

Grundskolen

Astra har sammen med lærerkonsulenter udviklet tre forløb med en række supplerende aktiviteter. Forløb og aktiviter vil være tilgængelige i uge 33. Emnerne er:

Mælk (mælkeprodukter, produktion af mælk, mækesyrebakterier og laktoseintolerance) 

Bakterier (bakterieceller, modeller, kolonier, endosporer, livsbetingelser og gode/onde bakterier) 

Klassifikation (systematisere, fra Rige til Art og Carl Linné).

Cirkus Naturligvis har udviklet en række forsøg med udgangspunkt i bakterier og mikrobiologi: 'Bakterierne i dit liv'. 

Biotech Acadamy har udviklet en række aktiviteter målrettet udskolingen:  

Bakterier, vira og antibiotikaresistens

Jagten på den vilde bakterie

Enzymer

Ungdomsuddannelser

Astra har sammen med forskerne på Novozymes og undervisnigskonsulent udviklet en aktivitet og en film målrettet ungdomsuddannelserne:

Aktivitet: TLC til bestemmelse af organiske syrer i bakterier 

Film: Prebens bakteriemaskine.

Biotech Acadamy har udviklet en række forsøg målrettet ungdomsuddannelserne:

Ekstremt liv

Sundhedsfremmende bioaktiv kost

Immunforsvaret og biologisk krigsførelse

Aktuel Videnskab har udgivet artikler med tilhørende undervisningsforløb målrettet ungdomsuddannelserne. Artiklerne med de tilhørende forløb finder du i listen herunder.

 

Forløb, aktiviteter eller baggrundsmaterialer