Gå til hovedindhold

Aktiviteter til Masseeksperiment

Supplerende aktiviteter til Masseeksperimentet

Det samlede Masseeksperiment består af en obligatorisk forskningsmæssig del og en række supplerende aktiviteter knyttet til eksperimentet. Du vælger selv hvilke og hvor mange supplerende aktiviteter, du ønsker at inddrage i din undervisning omkring Masseeksperimentet.

 

De supplerende aktiviteter kredser alle om mikrobiologi, herunder bakterier. Der er udviklet aktiviteter specielt til dette års masseeksperimentet, ligesom vi har fundet aktiviteter fra samarbejdspartere, der er relevante for årets masseeksperiment.

I filmen 'De gode bakterier' forklarer forskerne fra Novozymes den faglige baggrund for Masseeksperimentet. Hvad er sunde bakterier, og hvilken betydning har de for vores sundhed. Hvorfor er det så godt, at eleverne hjælper forskerne med at indsamle mælkesyrebakterier? 

I filmen 'Prebens bakteriemaskine' forklarer forskeren bag Masseeksperimentet, Preben Nielsen, om en særlig maskine de har på Novozymes - en Malditof. Malditofen kan artsbestemme bakterier udfra deres proteinsammensætning. Se filmen ovenfor på denne side.

Få et overblik over nyudviklede forløb med tilhørende aktiviteter i de røde kasser herunder. I listen nedenunder finder du alle forløb, men også relevante aktiviteter og baggrundsmaterialer, ex. forløb Astra tidligere har udviklet og artikler. Scroll listen igennem og lad dig inspirere.

 

Grundskolen

Bemærk: De to supplerende forløb herunder vil være udgivet på web i løbet af onsdag den 12. septemerb 2018 (uge 37). Forløbet 'Klassifkation', der tidligere lå her på siden, vil først blive udgivet efter uge 39 som supplement til resultatrapporten.

Mælk- den første drik vi møder

Mennesket er et pattedyr, og vi er fra fødslen afhængige af mælk, som vores vigtigste fødekilde. Senere i livet overtager andre fødekilder, og mange mennesker kan som voksne slet ikke nedbryde og dermed bruge mælk som fødekilde. Men hvad er mælk egentlig - hvilken fødekilde er der tale om? Aktiviteterne kommer omkring produktion af mælkeprodukter, plantemælk, mælkesyrebakterie og laktoseintolerance.

Ven eller fjende

Bakterier kan være sygdomsfremkaldende og forårsage død. Men de kan også være gavnlige, og nogle arter af bakterier kan vi ikke leve uden. Hvilken form for liv er bakterier, hvad kan de egentlig og hvilke bakterier er gavnlige?

Cirkus Naturligvis

Cirkus Naturligvis har udviklet en række forsøg med udgangspunkt i bakterier og mikrobiologi: 'Bakterierne i dit liv'. 

Biotech Acadamy (udskolingen)

Bakterier, vira og antibiotikaresistens

Jagten på den vilde bakterie

Enzymer

Ekstremt liv

Ungdomsuddannelser

Astra har sammen med forskerne på Novozymes en film målrettet ungdomsuddannelserne:

Film: Prebens bakteriemaskine.

Biotech Acadamy 

Sundhedsfremmende bioaktiv kost

Immunforsvaret og biologisk krigsførelse

Aktuel Videnskab har udgivet artikler med tilhørende undervisningsforløb målrettet ungdomsuddannelserne. Artiklerne med de tilhørende forløb finder du i listen herunder.

 

Forløb, aktiviteter eller baggrundsmaterialer