Gå til hovedindhold

Lærervejledning, videoguides og kit

Materialekit og Hold ID

I uge 35 eller 36 modtager du kittet med materialer du skal bruge til Masseeksperimentet. Kittet indeholder ex. en dug til kategorisering af det plast I finder, materialer der skal bruges til plastindsamlingen samt plastgranulater og plakat med nøglen til identifikation af polymerer. Du kan finde en detaljeret liste over det fulde indhold i kittet, samt en liste over materialer du selv skal skaffe, i lærervejledningen.
 
Hold ID og link til formularen samt spørgeskemaundersøgelsen, hvor I skal melde jeres resultater ind, modtager du på en direct mail i uge 36.

Lærervejledning

I lærervejeldningen finder du en introduktion til plastforurening i vand, kilder til og fakta om plastforurening, introduktion til Masseeksperimentet i undervisningen og lidt om de kommende resultater. I lærervejledningen finder du også en beskrivelse af den obligatoriske og frivillige del samt en materialeliste. Find lærervejledning i farver her og/eller lærervejledning i sort/hvid her.

Elevvejledning (protokol)

Vi har desunden udviklet en elevvejledning. Denne kalder vi en protokol. Protokollen fungerer som en trin-for-trin guide til eksperimentet. Et trykt eksemplar af protokollen er ligeledes vedlagt materialekittet. Find protokollen her.

Videoer til eksperimentet

Der er udviklet en række videoer der er knyttet til eksperimentet. Videoerne er enten en faglig introduktion og forklaring eller videoguides, der forklarer et trin i identifikationsnøglen, og samtidig forklarer kemien bagved det der sker.

Redskaber til undervisningen

Dug: 'Kategorisering af plast I finder i naturen'.

En tekstildug, hvorpå der trykt billeder af de plastkategorier, plastaffaldet skal katgoriseres efter. Tekstildugen skal du benytte i den obligatoriske del af eksperimentet. Tekstildugen får du tilsendt med materailekittet, og du kan finde en PDF-version af den her.

Plakat: 'Kilder til plastforurening i Danmark'.

En plakat hvor plasts vej gennem Danmark bliver beskrevet. Fra produkton, til forbrug til forbrænding. Hvor bliver der brugt plast, hvor er der plastspild og hvilken slags plast spildes der. Plakaten får du fremsendt med kittet, ligesom den er omtalt i lærervejeldningen, hvor du får tips til hvordan du kan bruge den som samtaleredskab. Find samtaleredskabet her.

Nøgle til identifikation af polymerer

Vi har udviklet en 'trin-for'trin' nøgle, der kan hjælpe eleverne til at identificere hvilke polymere et stykke plast består af. Nøglen får du fremsendt som plakat med kittet, ligesom den er omtalt i lærervejeldningen, hvor du får tips til hvordan du og eleverne benytter nøglen. Find nøgle til identifikation af polymerer her.

Vær opmærksom på:

  • Masseeksperimentet er en del af Naturvidenskabsfestivalen som foregår i uge 39. Selve Masseeksperimentet kan dog gennemføres indenfor tre uger: uge 38, 39 og 40.
  • Det er ikke kun i eller ved vand, eksperimentet foregår. Der kan indsamles og registreres i syv forskellige 'naturtyper'.
  • Eksperimentet består af en obligatorisk del (indsamling og registrering af plastkategorier) og en frivillig del (bestemmelse af polymertyper).
  • Alle klassetrin kan gennemføre den obligatoriske del af eksperimentet, den frivillige del kan gennemføres fra 5. - 6. klasse op til og med ungdomsuddannelserne.
  • Beregn to lektioner samt transporttid til naturområder i forbindelse med den obligatoriske del.
  • Beregn to lektioner i forbindelse med den frivillige del.
  • Eksperimentet foregår til dels udendørs i naturen, der hvor plastaffaldet skal indsamles.