Gå til hovedindhold

Lærervejledning og videoguides

Vejledning til eksperimentet

Årets Masseeksperiment 'Jagten på de gode bakterier' er en naturvidenskabelig undersøgelse i sin reneste form. Eleverne bruger naturvidenskabelige undersøgelser og metoder i en virkelighedsnær og meget relevant sammenhæng.

Det samlede Masseeksperiment består af en obligatorisk forskningsmæssig del og en række valgfrie aktiviteter knyttet til eksperimentet. Lærervejledningen omhandler kun den obligatoriske, forskningsmæssige del.

I år arbejder eleverne efter en protokol, de producerer vækstmedier og kontroller, de indsamler planteprøver i naturen, behandler og analyserer prøverne, registrerer data og indsender prøverne til forskerne på Novozymes.

Til årets Masseeksperiment er der udviklet en lærervejledning, en protokol, en video der kort fortæller hvad årets eksperiment går ud på samt 5 videoguides, der guider jer gennem trin i eksperimentet.

Introduktion til selve eksperimentet

Videoguiden 'Sådan gør du - ganske kort' giver dig og eleverne en ganske kort introduktion til selve eksperimentet, hvad det i store træk går ud på og de trin der er i eksperimentet. Filmen kan med fordel ses inden I går i gang med eksperimentet. Videoguiden vil være tilgængelig her på siden senest uge 27.

Lærervejledning og protokol

I PDF iconlærervejledningen finder I en introduktion til eksperimentet, materialeliste, en beskrivelse af selve eksperimentdesignet i detaljer samt et afsnit med baggrundsviden. Lærervejledningen vil være tilgængelig her på siden senest uge 27.

En PDF iconprotokol som fungerer som en trin-for-trin guide til eksperimentet. Protokollen finder I også et ekspemplar af i det kit I får tilsendt. Protokollen vil være tilgængelig her på siden senest uge 27.

Videoguides til trin i eksperimentet

Der er udviklet fem videoguides, der guider jer gennem fem forskellige trin i eksperimentet. Alle videoguides vil være tilgængelige her på siden fra uge 27.

  • Sådan gør du: Mælkevækstmediet Videoen viser ganske kort hvordan I producerer jeres mælkevækstmedie. 
  • Sådan gør du: Skemaer og labels Videoen viser ganske kort hvordan I skal lave de labels der skal på Falcon-rørene, og hvordan det samlede klasseskema skal se ud. 
  • Sådan gør du: Rengøring. Videoen viser ganske kort, hvordan eleverne rengører forskellige typer af planteprøver. Videoen kan med fordel ses af eleverne, lige inden de skal til denne del af eksperimentet. 
  • Sådan gør du: Behandling af prøver. Videoen viser ganske kort, hvordan eleverne skal behandle og udvikle deres planterprøver. Videoen kan med fordel ses af eleverne, lige inden de skal til denne del af eksperimentet. 
  • Sådan gør du: Analyse. Videoen viser ganske kort, hvordan eleverne analyserer deres prøver, når de skal konstatere om deres bakterier har kunne danne yoghurt. Videoen kan med fordel ses af eleverne, lige inden de skal til denne del af eksperimentet. 

 

Hvor lang tid tager det at lave eksperimentet?


I skal regne med at afsætte to dage med fire lektioner til at udføre den obligatoriske del af Masseeksperimentet. Derudover er der en række supplerende aktiviteter, som I kan vælge at 'udvide' eksperimentet med.

  • På dag 1 (fire lektioner): Skal I producere vækstmedier samt indsamle og behandle  planteprøverne.
  • På dag 2 (fire lektioner): Skal I analysere planteprøverne og fremsende dem, samt registrere jeres data i en formular.

OBS! I kan ikke afsætte én dag med otte lektioner, da planteprøverne skal inkuberes mindst 24 timer før I kan analysere dem. Tilgengæld kan I sætte prøverne på køl, efter de er inkuberet, og lade dem stå på køl indtil I kan afsætte tid til at analysere dem (dog inden udgangen af uge 40).