Gå til hovedindhold

Masseeksperiment: Resultater 2018

Elever på bakteriejagt i skoven - Naturvidenskabsfestival -Masseeksperiment 2018 - ©Astra - Foto: René Tromborg

25.000 danske skoleelever bag stort fund af nye, sunde bakterier i naturen

Astras Masseeksperiment 2018 har resultaret i verdens hidtil største indsamling af bakterier fra naturens planter. Forskernes analyse af de mange prøver har givet et opsigtsvækkende fund: 10 hidtil ukendte bakteriearter, alle potentielt gavnlige mælkesyrebakterier. I Danmark bliver der til sammenligning kun fundet 1 ny bakterieart årligt. De nye fund kan give mulighed for at udvikle helt nye, naturlige fødevarer og kosttilskud.

”Håbet var at finde mindst 1 ny bakterieart. Fundet af hele 10 nye arter er langt over forventning. Resultatet skyldes især de mange skoleelevers systematiske og grundige indsamling af prøver”

 
Mads Bjørnvad, afdelingsleder Novozymes

Elevernes succesfulde nye bakteriefund er fordelt over hele Danmark. De nye arter er der i fire tilfælde kun fundet et enkelt eksemplar af. Det gælder skoler i Holbæk, Oksbøl, Brønshøj og Kalundborg. Andre nye arter er fundet mange gange forskellige steder i Danmark. Tre skoler har fundet den samme nye art af bakterie tre gange. Det er Strib Skole i Middelfart , Fuglsanggårdsskolen i Virum og Sigerslevøster Privatskole i Frederikssund.

Sciencekompetencer vigtige

Formålet med det årligt tilbagevendende Masseeksperiment er at give en ny generation af unge mennesker de science-kompetencer, vi som samfund har brug for, så vi kan løse verdens udfordringer.

Det er virkelighedsnær og motiverende undervisning, når eleverne arbejder med ægte naturvidenskabelige arbejdsmetoder og er med til at skabe ny, uvurderlig viden til gavn for forskerne og dermed for eleverne selv og for det omgivende samfund”

 
Lene Christensen, projektleder for Astras Masseeksperiment

Masseeksperimentet arrangeres af Astra og er i 2018 skabt i et samarbejde med Novozymes, støttet af Industriens Fond.