Gå til hovedindhold

150.000 elever udforsker vandet og dets hemmeligheder!

Livets_Skole_Naturvidenskabsfestival_Foto: Jakob Vind

I uge 39 arrangerer Astra Naturvidenskabsfestival for 18. gang og i år er fokus på grundlaget for alt liv på Jorden – nemlig vand. Mere end 150.000 børn og unge fra grundskoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark tager de naturvidenskabelige dykkerbriller på og fordyber sig i vand og naturvidenskab – fra det lokale vandhul til fjorde, søer og verdenshave.

Over hele landet har engagerede lærere og andre arrangører lagt mange kræfter i at udvikle engagerende og nyskabende aktiviteter om vand for eleverne. Der er titler som: Fra bund til mund, Havørredens rejser, Energien i vores vand eller Tanglaboratoriet -  for blot at nævne få.

Festivalen er en god anledning til at tilrettelægge undervisningen i et mere koncentreret forløb, som er mere eksperimenterende, end i den daglige undervisning, og som giver mulighed for at arbejde mere i dybden. I forbindelse med en treårig evaluering af Naturvidenskabsfestival fortæller en lærer:

Det undersøgende arbejde er bare blevet meget tydeligere... Nu siger jeg; “Kan I selv undersøge, om overfladearealet bliver større, når rumfanget bliver større? Hvordan vil I gøre det?”.

Lærer fra deltagende skole, citeret i NEUC's evalueringsrapport, 2019

Masseeksperimentet slår rekorder

Som en del af Naturvidenskabsfestival skal årets Masseeksperiment kortlægge plastforurening i den danske natur. Det er verdens første nationale, videnskabelige kortlægning af plastforurening. 92 ud af 98 kommuner er repræsenteret, hertil kommer Grønland og Færøerne. Aldrig har så mange tilmeldt sig Masseeksperimentet som i år. Samlet deltager 57.000 elever kommer fra grundskoler og ungdomsuddannelser, og som noget nyt er der også børnehaver med i rækkerne. 

Eleverne skal systematisk indsamle plast i et udvalgt stykke dansk natur et vilkårligt sted i Danmark. Det kan være på strande, på marker, i parker, på gader, i grøftekanter eller på skovstier. Derefter tager eleverne tilbage på skolen for at analysere fangsten. Det kan f.eks. være engangskopper, chipsposer, cigaretfiltre eller afdækningsplast. Til sidst indsamles elevernes data centralt.

Festivalen inspirerer naturfagsundervisningen

Festivalens styrke ligger i inspirationen til lærerne til at udvikle naturfagsundervisningen. Samtidig har festivalen potentiale til at understøtte kapacitetsopbygningen på skoleniveau ved at målrette indsatser mod skoleledelser og kommunale nøglepersoner. Tanken med festivalen hvert år i uge 39 er at motivere børn og unge til at udforske, forstå og forandre verden med science, siger programleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Pernille Vils Rasmussen:
 
Festivalen giver eleverne tid til og mulighed for at fordybe sig. De kommer ud af lokalerne for at udforske verden omkring dem, gå nye veje og bruge naturvidenskab til at udvikle løsninger på ægte problemer, der findes i virkeligheden - ligesom vi har set det i forbindelse med årets Masseeksperiment og kortlægningen af plastaffald. Det ved vi motiverer dem. Set i det store perspektiv vil vi gerne  bidrage til at gøre børn og unge til kreative og kritiske samfundsborgere.

I forbindelse med festivalen får mere end 24.000 elever på grundskoler og ungdomsuddannelser besøg af en oplægsholder fra Naturvidenskabsfestivals formidlingsordning Videnskaben på Besøg, hvor hverdagens naturvidenskabelige helte i form af forskere, studerende og fagfolk, deler deres passion om alt fra vandmænd, havet som energikilde og fremtidens kvanteteknologi.

Økonomisk støtte

Uge 39 er fyldt med hundredvis af faglige og festlige projekter og eksperimenter, hvoraf 83 af dem har fået op til 15.000 kr. i støtte hver fra Naturvidenskabsfestivals uddelingspulje. I alt er godt en million pulje-kroner fordelt mellem projekterne. Puljen er støttet af Carlsbergs Mindelegat.
 
Pengene går til indkøb af redskaber i enhver afskygning – waders, lup, fiskenet, petriskåle, mikroskoper, slanger, rør, pumper, dykkermasker osv.
 
Alle skoler bestemmer selv, hvordan festivalen skal forme sig, mens Astra bidrager med undervisningsforløb, materialer og inspiration.

Naturvidenskabsfestival foregår hvert år i uge 39 - i år fra d. 23. - 27. september og arrangeres af Astra - det nationale naturfagscenter. Naturvidenskabsfestival samarbejder med en lang række organisationer, fonde, virksomheder, museer, naturskoler og uddannelsesinstitutioner om at skabe engagerende scienceoplevelser for børn og unge.
 

Læs mere: