Gå til hovedindhold

Skoletoiletter og inkontinens

Toilet - Masseeksperimentet 2017 - Foto: Sanne Vils Axelsen © Astra

Verdens største undersøgelse af sin art, Masseeksperimentet, skal kortlægge om toiletforholdene på danske skoler er årsag til ufrivillig vandladning hos tusinder af skolebørn.

At tisse i bukserne om dagen eller om natten eller at være forstoppet er en del af dagligdagen for tusindvis af danske skolebørn. Op mod hver femte syvårige barn har problemer med inkontinens, især drengene.

Forskerne har en mistanke om, at den udbredte inkontinens blandt børn i skolealderen skyldes, at skolernes toiletforhold ikke er i orden, og at børnene derfor går og holder sig hele dagen. En ny undersøgelse ved navn Masseeksperimentet, med aktiv deltagelse af 35.000 elever på landets skoler og gymnasier, skal nu afdække de faktiske forhold.

Masseeksperimentet gennemføres som en del af den landsdækkende Naturvidenskabsfestival, der med støtte fra Industriens Fond afholdes hvert år i uge 39.  Undersøgelsen, som bliver verdens største af sin art, er udviklet i samarbejde med forskere på Aarhus Universitetshospital med professor og overlæge Søren Rittig i spidsen:

-Vi ved, at rigtig mange børn går og holder sig dagen lang, hvilket kan være til skade for både blære- og tarmfunktion. Blæren bliver overstimuleret, hvis den ikke bliver tømt mindst hver 3. time. En overaktiv blære medfører, at børnene mister kontrollen over blæren og kommer til at tisse i bukserne. Vi ser et stigende antal børn i vores klinik med inkontinens, siger han.

Søren Rittig understreger, at det at tisse i bukserne, eller have afføringsinkontinens, er noget af det værste, der kan ske for børn i skolealderen, hvis man spørger børnene selv.

- De sociale og psykiske konsekvenser af inkontinens hos børn er store. Børnene synes det er pinligt ikke at kunne holde urinen tilbage og at gå med våde underbukser, der måske også lugter. Tisseuheld er i top tre som det allermest alvorlige, børn kan forestille sig, kun overgået af dødsfald og alvorlig sygdom.

Toiletadfærd skal kortlægges

I Masseeksperimentet skal eleverne i samarbejde med lærerne blandt andet besvare spørgsmål om deres oplevelse af toiletforholdene, de skal registrere og observere adfærd i forbindelse med toiletbesøg og de skal– anonymt – besvare spørgsmål om deres eget vandladnings- og afføringsmønster.

Der kan være mange årsager til at børnene venter med at gå på toilettet, til de kommer hjem. Skolernes toiletter kan være nedslidte eller beskidte. Det kan også være manglende privatliv på toilettet, døren kan måske ikke låses eller lyde kan høres udenfor. Der er måske for få toiletter på skolen, eller børnene har ikke lært, hvordan man efterlader toilettet efter et besøg.

Usundt at holde sig

Søren Rittig påpeger, at der er stort behov for en forskningsindsats for at klarlægge årsagerne til dårlige toiletvaner og inkontinens. Forståelsen af, hvad der fører til udviklingen af sygdommen er langt fra optimal.

-Det er usundt for blæren at holde sig i længere perioder. Vi ved fra børn med inkontinens, at toiletforholdene i de danske skoler er et vigtigt element i denne sammenhæng. En hjørnesten i behandlingen af børn med inkontinens er regelmæssighed hvad angår toiletbesøg. Alene det at få tømt blæren mindst hver 2.-3. time kan helbrede halvdelen af børnene uden brug af medicin.

Masseeksperimentet er en årligt tilbagevendende naturvidenskabelig undersøgelse, der tager udgangspunkt i børn og unges hverdagsliv. Formålet er at give elever i skoler og gymnasier erfaring med ‘rigtig’ forskning og at give dem naturfaglig viden, der er meningsfuld for dem selv.

Administrerende direktør i Industriens Fond, Mads Lebech, siger:

- Med årets Masseeksperiment får eleverne indsigt i den naturvidenskabelige metode og kan se, hvordan den kan bruges til at undersøge et problem fra deres egen hverdag – og måske på sigt være med til at afhjælpe problemet.

Resultaterne af undersøgelsen forventes offentliggjort i december, og skal senere publiceres videnskabeligt. Udlandet har allerede vist stor interesse for undersøgelsen.

Programleder for Naturvidenskabsfestival, Estrid Brandorff, siger:

- Ved at deltage i Masseeksperimentet opdager børnene, at naturvidenskab både kan være relevant for dem selv, og at de kan bidrage til at skabe værdifulde forskningsresultater.  Vi vil gerne have eleverne til at opdage, at science er spændende og nødvendig for vores fremtid.

Faktaboks 1:

  • 15-20 pct. af danske børn lider af inkontinens ved skolestart.
  • De fleste børn, der tisser i bukserne om dagen, kan behandles ved regelmæssige toiletbesøg.
  • Danske børn har normalt kontrol over deres blære (i dagtimerne), når de er omkring tre år.
  • Børn (og voksne) tømmer blæren 4-7 gange om dagen, men der er stor variation.
  • De fleste har brug for at tømme tarmen 3-7 gange om ugen.
  • Antal af vandladninger og afføringer afhænger af, hvad vi spiser og drikker.
  • Det normale væskeindtag for børn er omkring 30-40 ml/kg pr. dag.
  • Manglende væskeindtag kan føre til koncentrationsbesvær, hovedpine og forstoppelse.
  • Inkontinens er et fysisk problem og skyldes ikke dovenskab eller psykiske problemer.

Fakta om Masseeksperiment 2017:

Masseeksperimentet er Danmarks største skoleeksperiment. Hvert år udvikles et nyt eksperiment i samarbejde med en eller flere forskningsinstitutioner. Tidligere år har bl.a. vist, at musikalske børn koncentrerer sig bedre i skolen, at danske skoler har et dårligt indeklima, og at børn kan lære at spise alt.

Masseeksperimentet er støttet af Industriens Fond og er en del af den landsdækkende Naturvidenskabsfestival, der arrangeres af  Astra – det nationale Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed. Hvert år i uge 39 retter 150.000 skole- og gymnasieelever fokus mod science, teknik og sundhed. Årets tema er: Min nye verden. Naturvidenskabsfestivalen foregår d. 25. – 29. september 2017..

Læs mere på www.masseeksperimentet.dk og www.naturvidenskabsfestival.dk

Pressekontakt:

Søren Rittig, professor og overlæge, Børn og Unge, Aarhus Universitetshospital, mobil: 20 24 10 05, e-mail: rittig@clin.au.dk

Yderligere info og hjælp til cases:

Presseansvarlig for Masseeksperiment 2017,  journalist Metha Loumann, mobil: 60 82 04 03, e-mail: ml@methamedia.dk