Nyheder - Ny Viden

Østbirk Skole er Årets Festivalarrangør 2022

Østbirk Skole er Danmarksmester i at skabe en god og lærerig Naturvidenskabsfestival for eleverne. De blev kåret som Årets Festivalarrangør 2022 af Astra, Danmarks nationale naturfagscenter. Skolen får prisen for et helt igennem forrygende og gennemarbejdet ugeprogram for eleverne, der byder på masser af spændende aktiviteter med naturvidenskab.

Prisen som Årets Festivalarrangør gives til den uddannelsesinstitution, der er særligt god til at bruge Naturvidenskabsfestival som motor for at understøtte og udvikle naturfaglige kulturer.

”Det lyser langt væk, at der er gang i noget helt særligt på Østbirk skole. Det står klart, at der her er et særligt engagement, der er centreret om at give eleverne de allerbedste muligheder for at opleve, lære og mestre naturvidenskab,” siger programleder for Naturvidenskabsfestival, Louise Lund Bækgaard.

 

Naturens mysterier: hvor blev flagermusene af?

Hele ugen har 4. – 6. klasse samarbejdet om at opklare naturens mysterier, teste teorier og udvikle løsninger i og til årets festivaltema: Gådefulde verden.

Blandt andet skulle 4. – 6. klasserne forsøge at løse et ægte mysterium om, hvorfor skolens store koloni af flagermus er pist forsvundet, efter at skolen er bygget om:

  • årgang har undersøgt levevilkår for flagermus og bygget flagermusekasser.
  • årgang skulle simulere flagermusens sanser med micro:bit og programmere spil, der kan vise, hvordan flagermus bevæger sig og fanger føde.
  • årgang har arbejdet som forskere med flagermusenes DNA og evolution i det hele taget.

Alle skolens 450 elever har været engageret i festivalen, og det hele afsluttes med en stor messe fredag, hvor alle viser frem for hinanden og for forældrene.

 

En særlig ildsjæl

Prisen går til hele skolen, men især én person blev fremhævet, nemlig naturfagslærer Iben Leth Jensen. Hun har spillet en væsentlig rolle i hele arrangementet og brugt oceaner af tid på at tilrettelægge ugen for eleverne.

”Der er ingen tvivl om, at I med Iben har en ildsjæl, der formår at skabe engagerende, vedkommende og relevante læringsmiljøer for børnene. Som tør at vove sig ud i nye måder at gribe undervisningen an uden at tabe børnenes læring og trivsel af syne”, siger Louise Lund Bækgaard.

Der er også roser til både ledelsen og kollegerne på skolen, der er gået nysgerrigt og positivt ind i samarbejdet.

Med prisen i år følger 15.000 kr., som skolen kan bruge til en særlig naturvidenskabelig oplevelse. Østbirk Skole er udvalgt blandt cirka 200 andre arrangører på grundskoler, ungdomsuddannelser, naturskoler, og formidlingscentre, der alle laver Naturvidenskabsfestival i uge 39.

På landsplan deltager mere end 100.000 børn i Naturvidenskabsfestivalen, der overordnet skal give interessen for naturvidenskab og teknologi et skub og give eleverne et anderledes pusterum fra hverdagsskemaet.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på email
Skip to content