Gå til hovedindhold

RUC Online: Computersimulering af solsystemet

RUC Online er en række live foredrag i uge 39, hvor forskere fortæller om aktuel forskning og hvor du kan stille spørgsmål.

Der er gode grunde til at simulere solsystemet. Én god grund er, at solsystemet er et eksempel på hvad der kaldes et n-body problem. Et n-body handler inden for fysikken om at forudse de individuelle bevægelser i en gruppe af himmellegemer, som påvirker hinanden med tyngdekraften. Årsagen til at man kalder det for et problem, er at det kan være svært, faktisk umuligt, at beskrive disse systemer matematisk. Derfor er den eneste mulighed, slavisk at beregne hvor planeterne vil være, trin for trin.
Heldigvis er moderne computere rigtigt gode til dette, og at lave disse beregninger er, hvad vores simulation går ud på. Det sjove ved at lave denne slags simulationer er, at det er muligt at se, hvad der ville ske hvis for eksempel gravitationskonstanten ændrede sig, eller solens masse fordobles. Vi har valgt at lave en visuel repræsentation af simulationen, således at man kan få en intuitiv forståelse af hvordan himmellegemerne interagere. Oplægget giver også et indblik i, hvordan det er at skrive og arbejde projektorienteret i naturvidenskaben på RUC.

Klik ind på: ruc.dk/nat-dag-paa-ruc