Gå til hovedindhold

Særlige samarbejder

Særlige samarbejder

Festivalugen kan ofte danne en helt særlig ramme for undervisningen, hvor der er tid og plads til at kickstarte nye initiativer eller metoder. I år samarbejder Festivalen med fire andre events: Engineering i skolen, Ultra:bit, Smagens Dag og Buster filmfestival.

Skulle du have lyst til at kickstarte én af disse events i festivalugen, har vi lavet forløb og aktiviteter til hver event, der skaber sammenhæng med Festivalens tema.

Engineering-metoden i samspil med et festivaltema

Engineering - ingeniørens arbejdsmetode - tager udgangspunkt i at løse en konkret udfordring, et konkret problem eller et konkret behov. Tag udgangspunkt i engineering-metoden og gør undervisningen virkelighedsnær og anvendelsesorienteret. Læs mere om engineering som metode.
 
Astra har udviklet to engineering-forløb til årets festivaltema: Bevægelse er godt og Faunapassager. Alle forløb har Micro:Bit-udfordringer koblet på. Find forløbene samt andre relevante engineeringforløb i listen herunder. 

Ultra:Bit - kickstart med festivaltema

Alle landets 4. klasser får nu muligheden for at blive landets første ’årgang Ultra:bit’. Som led i DR's Ultra:bit bliver en hel børneårgang tilbudt en ’BBC micro:bit’, som eleverne kan bruge til at lære om programmering, kodning og teknologi. Se mere på dr.dk/ultrabit.

Astra har i samarbejde med lærerkonsulenter udarbejdet undervisningsforløb, hvor programmering med mikro:bit er et fast element i alle aktiviteter.

Faunapassager: Biodiversiteten falder og mange arter har så få levesteder, at de står på grænsen til at uddø i Danmark. Eleverne kommer til at arbejde med dyrs tilpasning, biotoper samt konstruktion af en faunapassage. Micro:Bit udfordring er koblet på dette forløb.

Mål på dig og dine kamerater: Et forløb med inddragelse af micro:bit. Børn og unge har mange naturlige grænser. En af dem er deres reaktionstid. Og hvad er reaktionstid påvirket af. Kan man træne den? Påvirkes den af ex. søvn, lys eller kost? Eleverne koder med Micro:Bit til at måle temperatur, lysstyrke, søvn og reaktionstid.

Bevægelse er godt! Et forløb med inddragelse af micro:bit. Eleverne arbejder med sammenhængen mellem puls og bevægelse. De undersøger hvor meget man skal bevæge sig for at få pulsen op og skal derefter konstruere en micro:bit løsning, der afgiver en lyd, når de har bevæget sig nok. Forløbet er desuden et Engineering forløb. Find flere Engineering forløb her.

Smagens Dag og festivalforsøg

Smagssansen som den yderste grænse. Mange børn oplever deres personlige yderste grænse i forbindelse med smag. Astra har i samarbejde med Smagens Dag udviklet 'Årets festivalforsøg', hvor eleverne skal eksperimentere med forskellige smagssammenhænge, umami-smag samt deres smagsløg. Find aktiviteterne under Årets festivalforsøg.

Naturvidenskabsfestival og BUSTER sætter spot på toiletter

Hvordan går det med skoletoiletterne? Er forholdene blevet bedre, siden Masseeksperiment 2017 var med til at skabe en masse debat, eller er det stadig over halvdelen af eleverne, der er utilfredse? Har du lyst til at sætte fokus på skolens toiletforhold (igen)? Under temaet Den yderste Grænse flytter Naturvidenskabsfestival og filmfestivalen BUSTER fokus fra de danske skoletoiletter til toiletforhold i Indien. Hvad gør man, når man skal på toilettet, men der kun er et hul i jorden? I Indien er der toiletkrise, og det mærker den lille dreng Pichku: Han nægter at sidde med bukserne nede om anklerne ved togskinnerne, så han beslutter sig for at få fat i et rigtigt toilet - koste hvad det vil!

Se filmen om Pichkus drøm

Filmen er en del af filmfestivalen CPH PIX, under skoleprogrammet BUSTER. Både Naturvidenskabsfestival og BUSTER løber af stablen fra 27. september - 10. oktober. For yderligere information omkring spilletider - se programmet.

Find undervisningsforløb om skoletoiletter i listen herunder.