Gå til hovedindhold

Særlige samarbejder

Særlige samarbejder

Festivalugen kan ofte danne en helt særlig ramme for undervisningen, hvor der er tid og plads til at kickstarte nye initiativer eller metoder. I år samarbejder Festivalen med fire andre events: Engineering i skolen, Ultra:bit, Smagens Dag og Buster filmfestival.

Skulle du have lyst til at kickstarte én af disse events i festivalugen, har vi lavet forløb og aktiviteter til hver event, der skaber sammenhæng med Festivalens tema.

Engineering-metoden i samspil med et festivaltema

Engineering - ingeniørens arbejdsmetode - tager udgangspunkt i at løse en konkret udfordring, et konkret problem eller et konkret behov. Tag udgangspunkt i engineering-metoden og gør undervisningen virkelighedsnær og anvendelsesorienteret. Læs mere om engineering som metode.
 
Astra har udviklet fire engineering-forløb til årets festivaltema: Bevægelse er godt, Faunapassager, Drikkevand i tørkeramte områder og Stråling. Alle forløb har Micro:Bit-udfordringer koblet på. Find forløbene samt andre relevante engineeringforløb i listen herunder. Vil være tilgængelige løbende frem til uge 32.

Ultra:Bit - kickstart med festivaltema

Alle landets 4. klasser får nu muligheden for at blive landets første ’årgang ultra:bit’. Som led i ultra:bit bliver en hel børneårgang tilbudt en ’BBC micro:bit’, som eleverne kan bruge til at lære om kodning og teknologi. Se mere på dr.dk/ultrabit.

Astra har i samarbejde med lærerkonsulenter udarbejdet et undervisningsforløb, der omhandler menneskets reaktionstid - menneskets yderste grænse. I aktiviteterne skal eleverne udvikle forskellige prototyper, der kan måle reaktionstid, og eleverne bruger prototypen til at teste deres egen og klassekammeraters reaktiontid. Find forløbet på listen herunder. Det vil være tilgængeligt efter uge 32.

Smagens Dag og festivalforsøg

Smagssansen som den yderste grænse. Mange børn oplever deres personlige yderste grænse i forbindelse med smag. Astra har i samarbejde med Smagens Dag udviklet 'Årets festivalforsøg', hvor eleverne skal eksperimentere med forskellige smagssammenhænge, umami-smag samt deres smagsløg. Find aktiviteterne under Årets festivalforsøg. 

Naturvidenskabsfestival og BUSTER sætter spot på toiletter

Hvordan går det med skoletoiletterne? Er forholdene blevet bedre, siden Masseeksperiment 2017 var med til at skabe en masse debat, eller er det stadig over halvdelen af eleverne, der er utilfredse? Har du lyst til at sætte fokus på skolens toiletforhold (igen)? Under temaet Den yderste Grænse flytter Naturvidenskabsfestival og filmfestivalen BUSTER fokus fra de danske skoletoiletter til toiletforhold i Indien. Hvad gør man, når man skal på toilettet, men der kun er et hul i jorden? I Indien er der toiletkrise, og det mærker den lille dreng Pichku: Han nægter at sidde med bukserne nede om anklerne ved togskinnerne, så han beslutter sig for at få fat i et rigtigt toilet - koste hvad det vil!

Se filmen om Pichkus drøm

Filmen er en del af filmfestivalen CPH PIX, under skoleprogrammet BUSTER. Både Naturvidenskabsfestival og BUSTER løber af stablen fra 27. september - 10. oktober. For yderligere information omkring spilletider - se programmet.

Find undervisningsforløb om skoletoiletter herunder.