Gå til hovedindhold

Til undervisningen

Elever afprøver Masseeksperimentet - Masseeksperiment 2019 - @Astra

Redskaber, forløb og aktiviteter til din undervisning

Her på siden finder du tre læringsredskaber, du kan benytte dig af i din undervisning. Endvidere finder du en række videoer, der dels fortæller om plast generelt og dels forklarer kemien bagved plasts egenskaber.

Nederst finder du relevante undervisningsforløb om plastforurening præsenteret i de røde bokse, samt forløb og aktiviteter præsenteret på listen forneden.

Vil du gerne have klassen på besøg hos en virksomhed der arbejder med plast, kan du booke et gratis besøg på portalen 'Åben Virksomhed'.

 

Læringsredskaber

Dug: 'Kategorisering af plast I finder i naturen'.

En tekstildug, hvorpå der trykt billeder af de plastkategorier, plastaffaldet skal katgoriseres efter. Tekstildugen skal du benytte i den obligatoriske del af eksperimentet. Tekstildugen får du tilsendt med materailekittet, og du kan finde en PDF-version af den her. Dug til kategorisering af plast I finder i naturen 

Plakat: 'Kilder til plastforurening i Danmark'.

En plakat hvor plasts vej gennem Danmark bliver beskrevet. Fra produkton, til forbrug til forbrænding. Hvor bliver der brugt plast, hvor er der plastspild og hvilken slags plast spildes der. Plakaten får du fremsendt med kittet, ligesom den er omtalt i lærervejeldningen, hvor du får tips til hvordan du kan bruge den som samtaleredskab. Find samtaleredskabet her

Nøgle til identifikation af polymerer

Vi har udviklet en 'trin-for'trin' nøgle, der kan hjælpe eleverne til at identificere hvilke polymere et stykke plast består af. Nøglen får du fremsendt som plakat med kittet, ligesom den er omtalt i lærervejeldningen, hvor du får tips til hvordan du og eleverne benytter nøglen. Find nøgle til identifikation af polymerer her

 

Videoer

Der er udviklet en række videoer der er knyttet til eksperimentet. Videoerne er enten en faglig introduktion og forklaring eller videoguides, der forklarer et trin i identifikationsnøglen, og samtidig forklarer kemien bagved det der sker.


Fællesfagligt Fokusforløb om plast 

Har I mod på at gennemføre et Fællesfagligt Fokusforløb om plast og plastforurening? Så har vi lavet et skriv med input til dette, herunder de nye krav fra læseplanerne, samt en række aktiviteter I kan sammensætte til jeres helt eget forløb.

Find det Fællesfaglige Fokusforløb om plast og plastforurening her
.


Undervisningsmaterialer

I de røde bokse herunder, finder du portaler eller større undervisningsforløb der er særligt omhandler plastforurening. I listen under finder du forløb og aktiviteter, hvor plast og plastforurening indgår.

Engineering i Skolen - Fang plast i havet (mellemtrin og udskoling)

Et forløb der tager udgangspunkt i den didaktiske metode Engineering, hvor eleverne får kendskab til plast og polymerer, samt 'engineerer' deres egen identifikationsnøgle. Forløbet er målrettet 6. til 9. klasse. Find forløbet Fang plast i Havet her.

Hovedet i havet - aktiviteter med plast (udskoling)

Hovedet i Havet projektet har udarbejdet et forløb 'Plastik på tværs', der omhandler plastforurening i havet. Forløbet finder du her.

WWF Verdensnaturfonden - Havet drunkner i plastik (udskoling og gymnasie)

WWF Verdennaturfonden har lige udgivet et undervisningsmateriale om plastforurening i havet. Materailet er målrettet gymnsier, men kan også benyttes i udskolingen. Find det nye materiale her.

Plastic Change - En Verden af plastik (gymnasie) og Red havet (mellemtrin)

Gymnasie - Plastic Change undervisningsmateriale til gymnasier. Videoer, aktiviteter mm. En verden af plastik
Mellemtrin - Plastic Change undervisningsmateriale til mellemtrinnet. Plastikhelteskolen.

Deltager du i DR's Ultra:Bit eller konkurrencen 'Knæk Klimakoden'?

Naturvidenskabsfestivalen og Masseeksperimentet har samarbejdet tæt  med ultra:bit-projektet om udfordringen og præmierne på de kommende ultra:bit camps samt den store konkurrence 'Knæk Klimakoden'. Undervisningsmateriale fra Masseeksperimentet kan med god mening bruges i denne sammenhæng, ligesom der er stor synergi mellem 'Knæk Klimakoden' konkurrencen og Unge Forsker konkurrencen.  Se mere om selve Ultra:bit udfordringen og det tilhørende materiale her. Elevopgaverne finder du her, og lærervejledningen her.    Se mere om konkurrencen 'Knæk Klimakoden' på : https://www.dr.dk/skole/ultrabit/knaek-klimakoden. og om deltagelse her: https://www.dr.dk/skole/ultrabit/alt-om-konkurrencen.