Gå til hovedindhold

Det er det, der sker, når du holder dig

To muskelsystemer arbejder sammen omkring urinvejssystemet: Musklerne omkring blæren og musklerne omkring urinrøret. Disse muskler kan komme på overarbejde, hvis man ofte går og holder sig.

Filmen illustrerer ganske kort, hvad der sker, når man ofte holder sig.
Aktiviteten er en del af undervisningsforløbet ‘Lær din tarm, blære og nyre at kende’

Aktivitetsvejledning

Du kan vise filmen som baggrundsviden som en uddybning af, hvad der sker i elevernes kroppe, hvis de holder sig for ofte.

I aktiviteterne ‘Det er det, der sker, når du tisser’ og ‘Nyrerne og urin’ finder du flere ideer til elevarbejde om nyrerne og urinvejene, en film der viser, hvad der sker, når vi tisser, samt en illustration af nyrerne og blæren og en kort faglig forklaring.


Forklaring

Blæren har to funktioner: At være opbevaringssted for urinen og at sørge for en hurt​​ig og fuldstændig tø​​mning, når man tisser.

Så længe blæren fyldes op, er musklerne omkring blæren afslappet, så der er god plads til urinen. Musklerne omkring urinrøret er til gengæld spændte, så urinen ikke konstant løber ud, men kun når man gerne vil have det.

Når blæren er fyldt, giver kroppen signal om, at blæren skal tømmes. Så spænder blæren og tømmes for urin, mens musklerne omkring urinrøret slapper af, så urinen kan løbe ud.

Hvis musklerne omkring urinrøret i lange perioder er spændte, fordi man holder sig i mange timer, kan musklerne komme på overarbejde. Det vil ofte betyde, at man har sværere ved at slappe af. Når musklerne om urinrøret ikke kan slappe af, er det svært at tisse ordentligt - det er svært at tømme blæren helt, fordi urinen ikke kan komme ud. Herefter starter en ond cirkel, for så fyldes blæren hurtigt igen - og så skal man kort efter tisse igen. Det har man måske ikke lige tid til - og så tisser man en lille smule i bukserne i stedet.