Gå til hovedindhold

Hvad er mælk?

Hvad er mælk? Kommer det altid fra et pattedyr? Hvad indeholder mælk? Eleverne arbejder med aktiviteter om mælk, og de får indsigt i, hvilket produkt mælk grundlæggende er.

Materialer

  • Skummetmælk, sødmælk, letmælk eller lign.
  • Gryde
  • Kogeplade (tip: Book madkundskab til denne aktivitet)
  • Fryser
  • Fryseposer

Aktivitetsvejledning

Forklar for eleverne, hvilken molekyleform mælk har. Hvilke grundstoffer består det af? Benyt evt. tegningen herunder. 


Den mælk, vi oftest indtager, kommer fra pattedyr. 

Hvad er et pattedyr? 

Kom med tre forskellige eksempler, og forklar, hvad der gør dem til pattedyr.

Næringsstoffer

Protein, kulhydrat og fedt er vores energigivende næringsstoffer. Se på sammenligningen i skemaet herunder af komælk og modermælk fra et menneske. 
Beskriv forskelle og ligheder på sammensætningen af næringsstofferne i de to typer mælk.

Benyt jer af skemaet herunder:

g/100 ml mælkKomælkModermælk fra et menneske
Protein3,51,1
Kulhydrat4,96,8
Fedt3,73,8


Undersøg egenskaberne for tre forskellige typer af komælk (fx skummetmælk, minimælk og sødmælk). Sammensæt en undersøgelse, og tal med læreren om det. Når I har undersøgt, skal I forsøge at forklare undersøgelsens resultater.

Undersøg fx: 

  • Varedeklarationer, og sammenlign indholdet
  • Kogepunkt
  • Frysepunkt
  • Holdbarhed
  • Hvor det kommer fra
  • Overfladespænding (giv samtidig en grundig forklaring på, hvad der skete i det første eksperiment, I allesammen udførte i starten)
  • Farve 

Sammenlign til sidst med gruppe 3's undersøgelse af plantemælkeprodukter. Hvor er der ligheder, og hvor er der forskelle?

Opsamling

Udvælg mindst 5 fagord fra jeres tema ’Hvad er mælk?’, som I kan forklare for de andre i klassen. Forklar, hvorfor I mener, det er vigtige fagord for jeres tema.
Forbered jeres fremlæggelse med hele projektet 'Hvad er mælk?'

Forklaring

Mælk (fra køer) som stof

Vand er det stof, der er mest af i komælk - næsten 90%. Udover de 90 procent vand er der protein, kulhydrat og et varieret fedtindhold. Fedtstoffet i mælken kan ikke opløses i vand, så egentlig skulle det flyde ovenpå - men det gør det jo ikke altid. Mælk er således en emulsion af fedt i vand. 

Mælk indeholder desuden næringsstofferne calcium, vitamin B2, vitamin B12, fosfor, jod og kalium. 

Komælk/modermælk

Alle pattedyr får mælk som den eneste føde i de første uger. Modermælk er let at fordøje og indeholder alle de stoffer, som ungen har brug for. De forskellige dyrearter vokser dog ikke lige hurtigt, og de udvikler sig vidt forskelligt. Derfor er mælken også meget forskellig.
Komælk har ikke den samme sammensætning som modermælk fra et menneske. 

Læs artiklen fra Videnskab.dk: Mælk, mælk og atter mælk  

Prøv også at ...

... undersøge, hvorfor der er mennesker, der ikke kan tåle komælk.
Gå i dybden med næringsstofferne fedt, kulhydrater og proteiner, som alle er i mælk. Brug fx disse spørgsmål:

  • Hvad er næringsstoffer?
  • Hvordan er energiindholdet i kulhydrat, protein og fedt? 
  • I hvilke fødevarer findes de?
  • Hvordan er molekylerne for de tre energigivende næringsstoffer bygget op?
  • Hvad er ens, og hvad er forskelligt?
  • Hvilken indvirkning har næringsstofferne på kroppen? 
  • Hvad bruger vi kulhydrat, protein og fedt til i kroppen?
  • Hvilken rolle spiller næringsstofferne for kroppen?
  • Hvor og hvordan nedbrydes de?
  • Hvordan påvises de?
     

Kompetenceområder:

  • Undersøgelse og modellering

Faglige søjler fra Fælles Mål og faglige pointer

  • Natur/teknologi: Teknologi og ressourcer samt menneket
  • Biologi: Celler, mikrobiologi og bioteknologi
  • Fysik/kemi: Produktion og teknologi
  • Geografi: Naturgrundlag og levevilkår