Gå til hovedindhold

Laktose-intolerance og allergi

Laktoseintolerance og laktoseallergi er to forskellige ting. Hvad betyder det ene, og hvad betyder det andet? Der er forskel på, hvor det forekommer i verden. Eleverne får indblik i disse emner, ligesom de kommer omkring enzymet laktase og mutationer, samt laver øvelser med udgangspunkt i genetik.

Materialer

 • Krydsningsark
 • Aktivitetsvej ledning

Aktivitetsvejledning

Hvad er laktoseintolerance?

Laktose kaldes også mælkesukker. Det er et di-sakkarid, det vil sige det består af to sukkermolekyler bundet sammen med en binding (de to molekyler er glukose og galaktose). Det minder meget om rørsukker, men smager f.eks. mindre sødt.

Undersøg hvad laktoseintolerance er, og hvor det forekommer. Fremstil er verdenskort, hvor de steder i verden, hvor der er mange, der ikke kan tåle laktose, er markeret. Nedbryd laktose 

Fx således:  

Undersøg også hvad forskellen på laktoseintolerance og laktoseallergi er. Find hjælp fra linket her:

Kan du spise maden?

Forestil jer, at en af jer er laktoseintolerant. 
Find menukort fra 3 restauranter på nettet. Vælg en ret eller en hel menu fra hver restaurant og vurdere, om der er nogle af retterne den person ikke ville kunne spise, fordi den indeholder ’skjult’ mælk.


Mutationer

Mutation i vores gener gennem 5.000 - 10.000 år har gjort enzymet (laktase) aktivt hos de fleste voksne. Kom med et bud på, hvorfor mutationerne opstod på steder med stort kvæghold.

Genetikken bag

Laktoseintolerans skyldes mangel på enzymet laktase. Evnen til at producere laktase skyldes et dominant gen. Vi kalder det her M. Det vigende gen kalder vi m.

Krydsningsskemaet nedenfor viser de fire genetiske varianter, der kan komme ud af en krydsning med forældre med Mm. Hvad er sandsynligheden for at afkommet 

Hvor kan du købe fødevarer uden laktose?

Kan man købe laktosefrie produkter i dit supermarked? Hvordan er prisen på laktosefrie produkter sammenlignet med ikke laktosefrie? Hvad har mælkeproducenten gjort ved mælken for at fjerne laktosen?

Opsamling

Udvælg mindst 5 fagord fra jeres tema, ´Laktoseallergi - laktoseintolerans´, som I kan forklare for de andre i klassen.  Forklar hvorfor I mener, det er vigtige fagord for jeres tema
Forbered jeres fremlæggelse med hele projektet ´Laktoseintolerance og - -allergi´.
Forklaring

Forklaring

Læs mere her:

Netdoktor - Laktoseintolerans
Sundhed - Mælkeintolerans 

Hvis man er laktoseintolerant kan man ikke optage mælkesukker (laktose) fra mave-tarmkanalen, så man får ondt i maven og diarre, fordi mælkesukkeret står og gærer i tarmen.
Den bedste måde at leve med laktoseintolerance på er ved helt at undgå at spise mælkeprodukter. Der findes også piller med laktase-enzym, som man kan spise. Disse enzymer kan nedbryde den laktose, man får fra mælkeprodukter, og derfor bliver man ikke nær så syg, som hvis man ikke tog pillerne.

Prøv også at 

Børn er en kombination af deres forældres arvemasse. Genetik handler om denne arvemasse. Dyk mere ned i genetikken og find ud af, hvad man kan bruge viden om genetik til?

I kan også finde oplysninger om, hvilken betydning disse personer har haft for forståelse af genetikken:

 • Gregor Mendel
 • Francis Galton
 • Ronald Fisher
 • Walter Sutton og Charles Bovei
 • John Haldane 
 • Avery, Mac Leod og Mc Carty

 

Kompetenceområder:

 • Undersøgelse og modellering

Faglig søjler fra Fælles Mål  og faglig pointer

 • Natur og teknologi: teknologi og ressourcer samt menneket
 • Biologi: Celler, mikrobiologi og bioteknologi
 • Fysik/Kemi: Produktion og teknologi
 • Geografi: Naturgrundlag og levevilkår