Gå til hovedindhold

Masseeksperiment 2017: På toilet

Eleverne holder sig for længe
Masseeksperiment 2017 sætter fokus på skoletoiletterne. Er de gode nok. Er der rent, er der toiletpapir, er der mulighed for privatliv? Og er det toiletternes fohold, der er skyld i, at eleverne bliver syge, fordi de holder sig for længe? 35.000 børn og unge er med til at samle data ind til helt ny viden om sammenhængen mellem skoletoiletter og inkontinens.

Tisser i bukserne
Omkring 10-20 % af alle børn i femårsalderen har svært ved at holde sig og kan opleve uheld om dagen eller om natten. At tisse i bukserne, eller det der er værre, hører til en af de mest frygtede tilstande hos børn i skolealderen.

De sociale og psykiske konsekvenser af inkontinens hos børn er store. Og der kommer heldigvis mere og mere fokus på inkontinens hos børn i medicinske kredse. Men vores forståelse af, hvad der fører til udviklingen af denne sygdom, og vores viden om hvordan vi kan behandle den er langt fra optimal.

Hverken dovenskab eller psykiske lidelser
Der er stadig mange, der tror, at børn tisser i bukserne eller i sengen, fordi de har psykiske problemer. Det er ikke mange år siden, at børn med disse problemer blev undersøgt af psykologer og psykiatere. Andre tror på, at børn bliver utætte, fordi de er for dovne til at gå på toilettet. Vores forskning indenfor området har dog bevist, at dette ikke er tilfældet. Vi ved nu, at inkontinens er resultatet af blærens dysfunktion. Langt de fleste børn, som ikke kan holde sig om dagen, har en overaktiv blære som har nedsat kapacitet og skal tømme sig hyppigt. Nogle gange skal blæren tømmes flere gange i timen.

Hvor lang tid tager det at lave eksperimentet?

Årets eksperiment er sammensat en en obligatorisk, forskningsmæssig del og en valgfri, supplerende del.

Du skal regne med at bruge minimum to lektioner til at gennemføre den obligatoriske del. Vi anbefaler, at klassen også arbejder med de valgfrie aktiviteter, der bl.a. handler om håndhygiejne, opløsningstid på papirhåndklæder og at få drengene til at ramme rigtigt, og knytter sig til det materiale-kit du har modtaget, hvis du er tilmeldt Masseeksperimentet.