Gå til hovedindhold

En Monarchs udvikling

Halvdelen af alt liv på Jorden - biller, bier, sommerfugle og fluer - gennemgår det, vi kalder en fuldstændig forvandling. Det virker mærkeligt. Videoen viser en sommerfugls udvikling, og eleverne arbejder med en kort aktivitet knyttet til videoen.

Men evolutionsteorien kan faktisk forklare det forunderlige fænomen: Når sommerfuglene nærmest er to helt forskellige slags dyr i løbet af deres liv, konkurrerer de unge og de gamle dyr ikke med hinanden om føden. På den måde kan flere teoretisk set overleve.

Aktivitetsvejledning

Lad eleverne se videoen uden nogen forklaring først. Lad dem være opmærksomme på de forskellige trin, udviklingen består af, og tage noter hertil. Efterfølgende laver eleverne gruppevis en tegneserie, der forklarer en sommerfugls udvikling.

Forklaring

Insekter udvikles enten fuldstændigt (æg-larve-puppe-voksen) eller ufuldstændigt (æg - nymfe-voksen). Sommerfuglen er et eksempel på det første. Find yderligere forklaring på udviklingen samt tegninger af cyklus, du kan bruge som retteblad til elevernes aktivitet, på Krible Krable-portalen

Prøv også at ...

vise videoen og lave aktiviteten ‘WTF er insekter’

Kilder

Hvordan larven bliver til en sommerfugl

Monarch-sommerfuglen er kendt for at flyve meget langt