Gå til hovedindhold

Plantemælk - andre typer af mælk

Mælk fra pattedyr, særligt køer, er det mælkeprodukt vi kender bedst. De seneste år er andre typer af mælk dog også kommet på markedet. Hvilke andre typer af mælk findes der? Hvad er rismælk, soyamælk og mandelmælk?

Eleverne arbejder med disse typer af mælk, hvad er deres næringsindhold og egenskaber? De prøver også at producere nogle af mælketyperne. 

Materialer

Materialerne er nævnt under de konkrete vejledninger, der findes som links i aktiviteten.

Aktivitetsvejledning

Undersøg I jeres supermarked, hvilke muligheder, der er for at få mælkeprodukter, der ikke stammer fra køer eller andre dyr. Det kan bl.a. være rismælk, sojamælk, mandelmælk, kokosmælk.

  • Sammenlign varedeklarationerne - blandt andet næringsstoffer og vitaminer
  • Fremstil evt. nogle af disse mælketyper selv. http://www.naturli.dk/artikel/maelk-du-selv-kan-lave/ 
  • Undersøg forskellen på nogle af egenskaberne ved disse produkter mht.: 
    • Overfladespænding
    •         pH
    •         Saltindhold
    •         Sukkerindhold
    •         Kogepunkt    
    •         Frysepunkt
    •         Sammenlign til sidst med gruppe 1s undersøgelse af komælk. Hvor er der              ligheder og hvor er der forskelle?    

Links til inspiration:

Hvordan laver man mælk ud af ris, soya, mandel og kokos?

Hvilke sundhedsperspektiver er der i forhold til de plantebaserede mælkeprodukter+

Opsamling

Udvælg mindst 5 fagord fra jeres tema ´Plantemælk - andre mælketyper´, som I kan  forklare for de andre i klassen. Forklar, hvorfor I mener, det er vigtige fagord for jeres tema.
Forbered jeres fremlæggelse med hele projektet ´Plantemælk - andre mælketyper´

Forklaring

Denne mælk skal du vælge - TV2 livsstil 
 

Hvad er soya, ris og havredrik? - Altomkost
 

Prøv også at

Undersøg og forklar, hvad denne forsker mener med ’hurtige, tomme kulhydrater’. 
En forsker udtaler, at risdrik, havredrik og soyadrik indeholder primært hurtige, tomme kulhydrater og har ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Soyadrik er ofte tilsat calcium, og indeholder desuden protein men også såkaldte fytoøstrogener, det er østrogenlignende stoffer, der kommer fra planter.

Videnskab - Myndigheder: Mælk svært at erstatte 

Overvej og undersøg, om der er forskel på de klimaaftryk de forskellige mælkeprodukter sætter
Se evt. med her: Grønforskel - Klimavenlig mælk  

Kompetenceområder:

  • Undersøgelse og modellering

Faglig søjler fra Fælles Mål  og faglig pointer

  • Natur og teknologi: teknologi og ressourcer samt menneket. 
  • Biologi: Celler, mikrobiologi og bioteknologi. Fysik/Kemi: Produktion og teknologi. 
  • Geografi: Naturgrundlag og levevilkår.