Gå til hovedindhold

Tæl dine smagsløg

Min nye verden - madsbyparken - naturvidenskabsfesival 2017 - Foto: Sidsel Bjerregaard @Astra

Smagssansen sidder på tungen. Tungen har omkring 5.000 smagsløg, der opfanger smagen af det, der er i munden. Hvert smagsløg kan opfatte de fem grundsmage: sur, sød, salt, bitter og umami.

I aktiviteten arbejder eleverne med deres egen smagssans og egne smagsløg. Hvor finder de dem, hvor mange har de, og er der forskelle fra elev til elev?

Materialer

  • Blå frugtfarve, også kendt som konditorfarve (med i kittet)
  • Vand
  • Et lille glas til at blande farven i
  • Vatpind (med i kittet)
  • Spejl
  • Evt. dit kamera

Aktivitetsvejledning

Bland frugtfarven med vand i forholdet 1:1. Der skal være ét glas væske til hver elev.

  • Lad eleverne dyppe en vatpind i den blå væske.
  • De skal farve tungen blå med vatpinden.

Kig på tungen i et spejl - eller tag et billede af den - og find de røde prikker på tungen: De er tungens papiller, og dér sidder smagsløgene.

  • Hvad kan eleverne se?
  • Hvor på tungen har de flest smagsløg?

Hver elev sætter et hvidt klistermærke med hul i på tungen. De tæller hver især, hvor mange smagsløg der er på tungen inden for hullet i klistermærket.

Hvor mange røde prikker kan de finde på deres tunge inden for hullet i klistermærket? Hver elev noterer antallet.

Saml elevernes resultater op på tavlen. Er der forskel på, hvor mange smagsløg de enkelte elever har på tungen? Og hvad er gennemsnittet for antal smagsløg på tungen? Lær eleverne om begrebet ‘gennemsnit’.

Kan alle smage på den samme måde? Hvorfor eller hvorfor ikke?

Forklaring

Smagsløg er små samlinger af celler, der opfanger smag. De hedder smagsløg, fordi de har form som bittesmå løg.

Vi har hver ca. 5.000 smagsløg. Hvert smagsløg indeholder 50-100 celler, der hver især er specialiseret til at genkende én grundsmag og sende besked til hjernen om, hvornår netop dén smag er der.

Den samlede besked fra alle smagsløgene - sammen med signalerne fra alle vores andre sanser - fortæller hjernen, hvordan maden smager.

Man har længe troet, at de fem grundsmage - surt, sødt, salt, bittert og umami - blev opfanget forskellige steder på tungen, men nu ved vi, at det er en myte. Faktum er, at alle tungens smagsløg kan opfange alle grundsmagene.

Bonusinfo: Nogle mennesker er såkaldte supersmagere. Det er dem, der er særligt gode til at smage bitterstoffer. Men det er en myte, at supersmagere er særligt følsomme med hensyn til smag. Alle har den samme evne til at smage, men det er komplekst, hvad der gør forskellen. Det vigtigste er, hvad vi er vant til at spise. Så rådet til børnefamilier: ‘Du behøver ikke spise det, men du skal smage’ fungerer rigtigt godt.

Kilder

Information om smagsløg
Aktiviteter med smag

Denne aktivitet er en del af undervisningsforløbet: Årets festivalforsøg - Smagens yderste grænse

 

Målgruppe: Natur og teknologi - indskoling og mellemtrin

Kompetenceområder: Undersøgelse og modellering

Fælles Mål: Mennesket og sanser