Gå til hovedindhold

Tema: Her er bakterierne der styrer dit liv

(c) Microrao  [CC BY-SA 4.0], WikiMedia Commons

I dette tema fra ingenørforeningens tidsskrift finder du 34 artikler om den nyeste danske forskning i probiotika og fremme af gode bakterier.

Vores velvære og helbred er i høj grad bestemt af de bakterier der omgiver os, koloniserer os og udgøre vores mikrobiom. De findes i vores tarme, på vores hud, de samarbejder med os og bliver brugt i fødevareproduktion. I stedet for at bekæmpe de dårlige bakterier, peger forskningenen nu på at, sygdomme kan bekæmpes og forebygges ved at, hjælpe vores gode bakterier. I dette tema har tidsskriftet Ingenøren udgivet af ingenørforeningen samlet 34 artikler om den nyeste forskning inden for probiotika, personspecificeret medicin, donor lort og brugen af antibiotika i landbruget. Kort sagt toppen af poppen inden for dansk bakterieforskning. 

Eksempler på 3 artikler til brug i undervisningen:

Donorafføring på kapsel skal afhjælpe betændelse og irritabel tyktarm

Artiklen omhandler forskning udført af Aarhus Universitet og en række samarbejdspartnere om hvordan de vil kurere sygdomme som irritable tyktarm og blødende tyktarmsbetændelse ved at, behandle patienten med donorafførring på kaplser. Artiklen indeholder en god grafisk illustration af hvordan kaplserne fremstilles. 

DTU-metode skal ramme resistente bakterier mere præcist

Artiklen omhandler en ny metode udviklet ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til at identificere resistencgener hos bakterier. Forskerne håber på at kunne bruge metoden til at guide læger til den mest effektive og mindst omkostningsrige behandling med antibiotika. 

 Regulering af tarmflora skal hjælpe overvægtige gravide

Nogle kvinder lider af svær vægtforøgelse på op mod 25-30 kg under deres graviditet. En forskergruppe fra Hvidovre Hospital arbejder lige nu på at udvikle en cocktailbehandling med otte bakteriestammer til at behjælpe de ventende mødre. Behandlingen understreges som værende et kosttilskud og ikke et medicin, men kan andre typer overvægt også behandles på denne måde?