Gå til hovedindhold

Verdens 12 farligste bakterier

Patogene bakterier er en gruppe bakterier ekstremt farlige for mennesker. Men hvilke bakterier er egentligt de farligeste? Og hvorfor er de egentligt det? Her portrætteres overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, hvilke 12 bakterier, han mener bør få det til at krible og krable for os alle!

Bakterier er livsnødvendige for vores immunforsvar og omgiver os overalt i vores hverdag. De fleste bakterier er ganske harmløse og uden dem ville vi ikke kunne overleve. Men en lille gruppe patogene bakterier gør livet surt, hvis den får taget over din krop. 

I denne artikel fra videnskab.dk giver overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut sit bud på hvilke 12 bakterier han mener bør betegnes verdens farligeste bakterier. Luk op for en skrækindjagende fortælling om infektioner, ræsermave, kødædende dræberbakterier og historiske massedød, epidemier og pandemier.

OBS: Denne artikel er ikke for sarte sjæle!

Artiklen er delt op i to dele. Første del indeholder listens nummer 12 - 7. Anden del indeholder top 6 af de farligeste bakterier på listen. Ved du hvilken er på første pladsen? 

To eksempler på brugen i undervisningen

Brug artiklen til at komme nærmere på de forskellige typer infektioner bakterier kan forårsage. Du kan for eksempel dele eleverner op i grupper og dykke ned i hvad en hjernehindebetændelse, lungebetændelse eller stivkrampe egentligt er og hvilke fysiologiske processer bakterien påvirker. Præsenter derefter deres resultater for hinanden. 

Du kan også bruge artiklen som udgangspunkt for et vendespil eller puslespil om sygdomme og årsag. Spillet går ud på at eleverner skal pare den rigtige bakterie med den lidelse den forårsager og forklare lidelsens virkning.