Gå til hovedindhold

Bliv oplægsholder

Videnskaben på Besøg 2014 © Sanne Vils Axelsen for Astra

Giv din passion videre - bliv oplægsholder i Videnskaben på Besøg

Arbejder du med naturvidenskab, teknologi og sundhed til daglig? Tilmeld dig til Videnskaben på Besøg og giv din passion videre til næste generation. Du kan selv vælge, hvad du vil fortælle om, så længe du husker at involvere eleverne aktivt i dit oplæg. 

Alle der beskæftiger sig med naturvidenskab, teknik eller sundhed kan blive oplægsholdere, både fagfolk, forskere, formidlere, studerende eller noget helt femte. Læs mere om hvad, hvem og hvordan du bliver oplægsholder her.

Du kan tilmelde dig som oplægsholder til Videnskaben på Besøg 2019 i formularen nedenfor.

Til oplægsholderen: Alt det praktiske

Hvem kan blive foredragsholder?
Svar: Alle der arbejder med, forsker i, studerer eller underviser i naturvidenskab, teknologi eller sundhed kan blive foredragsholdere. Du kan fx være lektor, PhD studerende, specialestuderende, museumsmedarbejder, naturvejleder eller ansat i en privat virksomhed – det vigtigste er, at du brænder for det du laver, og har en god historie, du har lyst til at fortælle.

Hvor foregår foredragene?
Svar: Som foredragsholder besøger du skoler, ungdomsuddannelser, biblioteker o.l. over hele landet –kort sagt: Alle, der kan samle et publikum af grundskole- eller gymnasielever, kan bestille et foredrag. Når du tilmelder dig som foredragsholder angiver du selv hvor i landet, du gerne vil holde foredrag.

Hvad får jeg for det?
Svar: Det er gratis for skolerne at bestille et foredrag, og du får ikke honorar for at holde foredrag. Skolen refunderer dine transportomkostninger samt evt. omkostninger til overnatning, hvis det er nødvendigt. Kører du i bil, afregnes der efter statens gældende takst. Du skal være opmærksom på at denne kørselsgodtgørelse er skattepligtig. Det er vigtigt, at detaljerne om transportudgifter, og evt. overnatning er aftalt mellem dig og skolen, inden foredraget afholdes. I skal fx aftale om der afregnes efter statens høje eller lave takst. Skolerne har forskellige regler for det.

Hvad er sidste frist?
Svar: Sidste frist for at tilmelde sig som foredragsholder er 1. august 2019, men tilmeld dig gerne allerede nu. Der bliver åbnet for bestilling af foredrag d. 16. maj kl 12.00. 

Hvad kan foredraget handle om?
Svar: Foredraget kan handle om alt inden for naturvidenskab, teknologi og sundhed. Vi vil gerne vise børn og unge hvad de kan bruge de naturvidenskabelige fag fra skolen til i ”det virkelige liv”. Foredraget må meget gerne indeholde demonstrationer og eksperimenter. Du må også meget gerne tage en ting med fra dit laboratorium eller din virksomhed, som de kan blive præsenteret for.

Skal foredraget handle om festivaltemaet?
Svar: Temaet for Naturvidenskabsfestival 2019 er Vandets hemmeligheder. Mange skoler arbejder med temaet i festivalugen, og der er et udbredt ønske om foredrag, der passer ind i temaet. Kan du få dit foredrag til det, er det rigtig godt, men absolut ikke et krav.

Hvem er målgruppen?
Svar: Målgruppen for Videnskaben på Besøg er børn og unge fra 0. Klasse til 3.G (alment og teknisk gymnasium). Når du tilmelder dit foredrag, vælger du selv hvilke klassetrin du vil formidle til.

Hvornår skal jeg holde foredrag?
Svar: Foredragene afholdes under Dansk Naturvidenskabsfestival i uge 39. Når du tilmelder dit foredrag, vælger du selv hvilke dage i perioden du ønsker at holde foredrag.

Hvor mange gange skal jeg holde foredrag?
Svar: Du bestemmer du selv, hvor mange gange du ønsker at stille op. Når du er blevet booket det ønskede antal gange, lukker vi for bestillinger af dit foredrag.

Hvor mange tilhørere kan jeg forvente?
Svar: Antallet af tilhørere til foredragene kan variere. Typisk vil der være tale om en skoleklasse, men du kan selv angive, hvor mange tilhørere du ønsker. Nogle skoler ønsker at samle mange klasser, så så mange som muligt kan være med, mens andre gerne vil have eleverne til at engagere sig med spørgsmål. Vores erfaring er at eleverne stiller flere spørgsmål, hvis der er færre deltagere med.

Hvor lang tid skal foredraget vare?
Svar:Foredraget skal vare en undervisningstime, dvs. ca. 45 minutter. Dette inkluderer tid til en snak med eleverne, hvor de kan få mulighed for at stille spørgsmål – og måske få svar på dem! Du kan selv lave en aftale med læreren, hvis du ønsker at det skal vare kortere eller længere tid.

 

Har du spørgsmål?

Skriv til vib@astra.dk

Giv dit foredrag en fængende titel
Et foredrag varer typisk 45-60 min. incl. tid til spørgsmål.
Lav en kort beskrivelse af indholdet skrevet i et sprog, som ikke kræver specialviden om emnet og som appellerer til målgruppen. Vi vil gerne hjælpe dig med at lave en god tekst, som rammer målgruppen, og kigger derfor beskrivelsen og titlen igennem. Hvis vi har forslag til ændringer, vil vi bede dig om at godkende dem, før de udgives på websitet.
Upload et billede, som beskriver indholdet af dit oplæg. NB: Upload kun billeder du har rettigheder til. Ved upload accepterer du at Astra kan anvende billedet til markedsføring af foredraget
Filer skal være mindre end 10 MB.
Tilladte filtyper: gif jpg jpeg png
Markér de klassetrin du vil kunne tilpasse indholdet i foredraget til.
Afkryds de dage i uge 39, hvor du har mulighed for at afholde foredraget.
Hvor mange gange i løbet af uge 39 forventer du maksimalt at kunne afholde foredraget?
Angiv hvor i landet du har mulighed for at afholde dit oplæg.
Skriv her, hvis du har særlige ønsker til hvor mange elever du min./max. ønsker til dit foredrag.
Vælg ét eller flere emner, som matcher foredragets indhold.
Her kan du skrive bemærkninger om fx særlige krav til lokalet, tidspunkter for afholdelse eller andre kommentarer. Feltet vises ikke offentligt på nettet.

Kontaktoplysninger