Nyheder - Ny Viden

UC Syd i Haderslev er Årets Festivalarrangør 2018

Naturvidenskabsfestival på UC Syd, med besøg fra over 1000 lokale elever, løber med prisen som Årets Festivalarrangør 2018 foran 200 andre arrangementer landet over.

‘Professionshøjskolen UC SYD i Haderslev formidler science på en ny og spændende måde og går det ekstra skridt for at engagere lokalområdet’. Med denne begrundelse blev den syddanske uddannelsesinstitution torsdag kåret som Årets Festivalarrangør 2018. Bag kåringen står det nationale center Astra, der arrangerer og koordinerer Naturvidenskabsfestival i hele Danmark.

20 år med Naturvidenskabsfestival – også på UC Syd

Den nationale Naturvidenskabsfestival så dagens lys i 1998, og UC Syd i Haderslev har været med fra starten. Hver gang har det været med en fest for og med naturvidenskaben til gavn for op mod 1.200 elever fra de lokale skoler. Det lange, seje træk anerkender juryen bag prisen.
Både personerne i styregruppen og organisationen har været vedholdende og fundet frem til et samarbejde med de lokale skoler og samarbejdspartnere, som virker fordi det stærke team formår at skabe rammer for meningsfuld læring i naturvidenskab – både for de deltagende elever og for deres egne studerende.

Vi ved, at på den lange bane er
dygtige lærere, stærke naturfaglige kulturer på skolerne og lokalpolitisk prioritering
vigtige nøgleord for bæredygtig forandring, der holder ud over uge 39

Estrid Brandorff, programleder for Naturvidenskabsfestival.

50 boder og workshops

Også i år deltog over 1.200 elever på dagen. De er fra 4.- 6. klasse i Haderslev og Aabenraa Kommuner. De blev på UC SYD campus mødt af 50 arbejdende boder og workshops, som 200 studerende på UC Syd havde forberedt gennem længere tid. De studerende kommer fra lærer-, pædagog- og sundhedsuddannelserne.

Eleverne kunne afprøve aktiviteter som at udtrække DNA af en frugt eller af eget spyt. De kunne udforske hvordan stjernehimlen så ud i bronzealderen, de kunne riste runer, de kunne undersøge, hvor meget en snegl faktisk kan trække, om man kan få en isterning til at smelte hurtigere eller hvordan et æg ser ud indeni.

Stor betydning for både elever og studerende

Elevernes naturfaglige undren skal stimuleres, og derfor har UC Syd lagt stor vægt på, at eleverne kunne arbejde aktivt med at udforske tingene på selve dagen, i stedet for blot at lytte eller kigge passivt. ”Det har jeg lige lyst til at finde ud af” er en sætning, arrangørerne har forsøgt at fremelske hos børnene, fortæller medlem af styregruppen på UC SYD, lektor på pædagoguddannelsen Ida Guldager. Hun fremhæver, at Naturvidenskabsfestival også har stor betydning for de studerende på UC SYD.

De studerende får en masse praktiske erfaringer, de arbejder med egne roller og lærer at stille åbne spørgsmål til eleverne.

Ida Guldager, medlem af styregruppen på UC SYD, lektor på pædagoguddannelsen.

Den yderste grænse

Hvert år i uge 39 fejrer over 150.000 elever fra grundskoler og gymnasier i hele Danmark naturfagene. Årets tema er Den yderste Grænse, udfoldet på områderne naturens grænser, menneskets muligheder og begrænsninger, etikkens yderste grænse og ekstreme fysiske fænomener.

Skolerne bruger bl.a. Naturvidenskabsfestival til at eksperimentere med undervisningsformer inden for de naturvidenskabelige fag. De knytter kontakter til andre skoler, laver brobygning, samarbejder med virksomheder og prøver i det hele taget naturvidenskaben af på nye måder.

Astra overrakte prisen til styregruppen torsdag, hvor også formand for Udvalget for Uddannelse og Arbejdskraft i Region Syddanmark, Tage Petersen (V) var til stede: ‘Vi har brug for, at flere unge vælger en scienceuddannelse i Region Syddanmark. Her kan en event som UC Syds årlige naturvidenskabsfestival bidrage til at skabe begejstring og interesse for naturvidenskab blandt børn og unge’, siger han.

Naturvidenskabsfestival i Haderslev er delvist støttet af festivalpuljen og Carlsbergs Mindelegat.

Del

Skip to content