Gå til hovedindhold

Nyeste forløb

Herunder finder du en samlet oversigt over al undervisningsmateriale, der passer til temaet 'Store Opdagelser' og ét af de fire underemner.

 

Igen i år har vi samarbejdet med relevante aktører om udvikling af undervisningsforløb og aktiviteter målrettet årets tema og et af de fire underemner: Helte og heltinder, De sidste nye fund, Vores liv før og efter og Naturen i forandring.

Herunder finder du en beskrivelse af samarbejdet og de materialer der er blevet udviklet. Alle materialer og tilbud er gratis at benytte.
 

 

'Store opdagelser' og elektromagnetisme

I 2020 fejrer vi 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen! Der er udviklet forløb, aktiviteter og testotekforsøg særligt målrettet fagligt indhold og emner der hører til elektromagnetisme. 

Find forløb og aktiviteter i oversigten forneden, eller gå direkte til testoteket.dk eller HCØ temaet på astra.dk.

'Naturen i forandring' og ultra:bit  

Naturvidenskabsfestivalen er partner på DR's ultra:bit  de næste tre år. I år har vi sikret synergi med ultra:bit LIVE konkurrencen , hvor eleverne med teknologi skal skabe deres egne unikke danske superdyr, og festivalens underemne 'Naturen i forandring'.

Vi har udviklet et undervisningsforløb der omhandler dyrs unikke evne til at tilpasse sig når naturen forandrer sig, fx i forhold til temperatur eller fødeudbud. Gennem forløbet bliver eleverne klædt på til at kunne arbejde med Ultra:bit udfordringen 'Design et superdyr',  tilpasset den forandrede natur, eleverne tager udgangspunkt i. Eleverne guides til en række micro:bit aktiviter kombineret med Hummingbird, aktiviteter som eleverne kan bruge i deres design af superdyret. Eksempler er camouflage eller registrering af ændrede omgivelser, fx temperatur, og udefra kommende farer som rovdyr.

Forløbet er målrettet 4. til 6. klasse, dækker 6-8 lektioner og bliver udgivet her på siden i start uge 36.

Find mere information om ultra:bit LIVE og 'naturen i forandring' her.

'Store opdagelser under overfladen' -  gratis besøg af
Hovedet i Havets karavane

Livet under havets overfalde kan være en kæmpe overraskelse for mange elever, ligesom vi løbende finder nye store opdagelser under havets overflade. Hovedet i Havet tilbyder et gratis undervisningsbesøg med deres karavane 'Store opdagelser under overfladen' på din skole i uge 38, 39 eller 40.

På besøget zoomer undervisningen ind på store opdagelser under havets overflade, særligt to store opdagelser:  Kabelbakterier eller plastik i havet.

PDF iconLæs her hvordan du booker et gratis besøg.

'Store opdagelser' og teknologi - ny gratis børneavis TECHIE 

TECHIE -  EN AVIS OM TEKNOLOGI OG VIDENSKAB I BØRNEHØJDE 

Avisens indhold er i flere sammenhænge relevant i forhold til 'Store Opdagelser', og dele af indholdet er udarbejdet af Naturvidenskabsfestivalen ligesom der linkes til flere af Astra´s produkter.

Avisen er udarbejdet af Teknologiens Mediehus med støtte fra Teknologipagten og IDA og bliver i august 2020 sendt ud til 4.-6. klasser over hele landet. 

Med fokus på STEM formidles indhold på en letlæselig, billedbåret, interagerende og underholdende måde gennem eksempler på ting og oplevelser, som eleverne i forvejen er grebet af i hverdagen. 

Hver side skal i sig selv være sjov og inspirerende og give både nyttig viden, samt anvise en vej til yderligere læring gennem QR-koder til videoer, forsøg og oplevelser. Avisen er også tilgængelig digitalt, og har tilhørende lærervejledning. 

Læs mere om den gratis avis og indholdet her.

'Naturen i forandring' og BUSTER filmfestival med forløb

BUSTER filmfestival ( 21. September til 4. Oktober 2020) har gode film til undervisningen under Naturvidenskabsfestivalens tema 'Naturen i forandring'. 

BUSTER og Naturvidenskabsfestivalen har indtænkt synergi mellem tre filmpakker og 'Naturen i forandring'. Filmpakkerne er følgende: Dyr, biodiversitet og naturvidenskab.

BUSTER filmfestival tilbyder filmpakkerne til undervisningen i uge 39 og 40. Filmpakkerne er en samling af film under samme tema, og der er udviklet undervisningsmaterialer til hver pakke.

Når du køber billetter til filmen, modtager du automatisk undervisningsmaterialet, lærervejledning og adgang til alle undervisningsvideoerne på din ordrebekræftelse.

Find Buster filmpakke 'Biodiversitet' her
Find Buster filmpakke 'Dyr' her
Find Buster filmpakke 'Naturvidenskab' her

Uddan de yngste til 'Store opdagere' - mikroforskermetoden

Selv de yngste elever kan motiveres til at undersøge og opdage. Mikroforskermetoden er en naturvidenskabelig arbejdsmetode der er inspireret af den norske metode 'Nysgjerrig Per'.

Metoden er ideel at benytte i undervisningen med børn fra 5 års alderen. I projektet finder du vejledninger til metoden, aktiviter og materialer samt en konkurrence 'Mikroforskerkonkurencen'.

Læs mere om mikroforskerprojektet her.