Et projekt om Stensøens dyre- og planteliv for elever på alle klassetrin, en undervandssafari med en nyindkøbt drone og ikke mindst en stor strategisk indsats for naturfagsområdet på tværs af skoler, virksomheder og institutioner i Albertslund og Glostrup Kommuner – med naturfagskoordinatoren som bindeled. Det er de ingredienser, der skal til for at høste titlen som årets festival-arrangør under den nationale Naturvidenskabsfestival.
Onsdag den 25. september blev Vestskovens Naturskole i Albertslund, med naturvejleder Inge Christensen i spidsen, kåret som Årets Festivalarrangør 2019. Astra overrakte prisen til Naturskolen ved et stort arrangement på Naturcenter Herstedhøje onsdag.
Inge Christensen er særligt god til at bruge Naturvidenskabsfestival som motor til at skabe og vedligeholde naturfaglige kulturer. Det lykkes hende at engagere lokale aktører i et naturfagligt samarbejde, som skaber en forankring udover uge 39.
Ea Eskildsen, konsulent i Astra og projektleder for Årets Festivalarrangør.
400 elever på besøg
Under Naturvidenskabsfestivalen møder cirka 400 elever fra Albertslund og Glostrup Kommuner op henover fire dage for at studere vandets hemmeligheder under overfladen. For mellemtrinnet 3- 6. klasse endda med en særlig overraskelse.
Først undersøger eleverne Stensøens dyre- og planteliv på traditionel vis med net, fiskestænger og ruser. Derefter får de hjælp til at se alt det, der er svært at se. Et talenthold med elever fra 7. – 9. klasse på Albertslund Ungecenter har forud for festivalen øvet sig på at betjene Naturskolens nye undervandsdrone, en drone udstyret med kamera og sonar. Den kan både filme, måle dybde og temperatur.
I ugerne efter Naturvidenskabsfestival skal udskolingsholdet bygge deres egne undervandsdroner i samarbejde med Teknologisk Institut.
Prisen er med til at synliggøre vores arbejde med at lave god naturfagsundervisning. Vi vil gerne give eleverne lærerige og anderledes oplevelser, hvor både natur og teknologi kommer i spil. Mange børn og unge får ikke på samme måde som tidligere den direkte erfaring med den natur og naturvidenskab, der omgiver dem i deres hverdag.
Inge Christensen, naturfagskoordinator i Albertslund Kommune og leder af Vestskovens Naturskole.
Industriens Fond støtter initiativet
Uddeling af prisen Årets festivalarrangør er støttet af Industriens Fond som led i fondens arbejde med at gøre STEM-fagene interessante for børn og unge. Her spiller de dygtige undervisere en hovedrolle:
“Erhvervslivet har brug for medarbejdere med naturvidenskabelige kompetencer. Derfor er der behov for, at flere unge vælger at gå den vej, når uddannelsesvalg skal træffes. Det er unge med særlig interesse for teknologi og naturvidenskab, der skal være med til at sikre konkurrenceevnen og det samfund, vi har bygget op. Derfor er det vigtigt, at eleverne motiveres til at udforske verden omkring dem, og undersøge, hvordan tingene hænger sammen,” siger formidlingschef Ole Østrup fra Industriens Fond.
Med prisen følger en ny kikkert, der får sin faste plads på udsigtstoppen af Herstedhøje.
Vandets hemmeligheder
Hvert år i uge 39 fejrer over 150.000 elever fra grundskoler og gymnasier i Danmark naturfagene ved at bruge alt fra to timer til en hel uge på ny, anderledes og eksperimenterende naturvidenskab. Temaet for Naturvidenskabsfestival 2019 er Vandets hemmeligheder.
Alle skoler bestemmer selv, hvordan festivalen skal forme sig, mens Astra bidrager med undervisningsforløb, materialer og inspiration. Pengene til undervandsdronen på Naturcenter Herstedhøje kommer fra Festivalpuljen, der støttes af Carlsbergs Mindelegat. Dronen skal fremover indgå i Naturskolens forløb om Søen som biotop.