Kvindelig forsker på besøg

Bliv oplægsholder

Giv din passion videre – bliv en del af Videnskaben på Besøg

Beskæftiger du dig med naturvidenskab, teknologi eller sundhed til daglig? Så meld dig som oplægsholder i Videnskaben på Besøg, og vær med til at vise børn og unge, hvad de kan bruge de naturvidenskabelige fag fra skoleskemaet til i “det virkelige liv”. 

Du vælger selv, hvad du vil fortælle om, og hvor mange oplæg du vil holde. Oplægget må meget gerne indeholde demonstrationer og eksperimenter, og du kan også tage genstande med fra dit laboratorium eller din virksomhed. Skolen refunderer dine transportomkostninger, men ellers bidrager du frivilligt.

Videnskaben på Besøg foregår over hele Danmark under Naturvidenskabsfestival i uge 39.

astra girl

Praktisk info

Her er det vigtigste, du skal vide om at være oplægsholder. Du modtager også dette på en mail, når du har tilmeldt dit oplæg.

 1. Oplæggene forgår på skoler, ungdomsuddannelser, biblioteker o.lign. over hele landet i løbet af uge 39. Du vælger hvilken region, du vil holde oplæg i
 2. Tilhørerne er elever fra 0. klasse til 3.G - du vælger selv hvilken målgruppe, du vil holde for
 3. Du modtager ikke honorar, men skolen betaler for transport i henhold til deres retningslinjer
 4. Den endelige frist for tilmelding er d. 1. august
astra girl

Få besked, når du kan tilmelde oplæg


Der er lukket for at indsende oplæg til Videnskaben på Besøg. Skriv dig op her, hvis du vil have besked, når vi åbner igen.

Jeg håber jo, at mit foredrag tænder en lille gnist i de unge mennesker, så de også får lyst til at arbejde med forskning eller naturvidenskab, når de skal vælge uddannelse.

Nikolaj Sorgenfrei Blom, seniorforsker ved DTU

Inspiration

Sådan kan du formulere dit oplæg

 • Fra megafly til LEGO-klodser 

  Umiddelbart har vægtbesparelser for flyvemaskiner ikke meget til fælles med at male mund, øjne og næse på en LEGO-mand - og dog! Man kan nemlig bruge de samme optimeringsmetoder til at designe den bærende struktur i en flyvinge og en nanostruktureret farveeffekt på LEGO-klodser. Foredraget præsenterer en computerbaseret designmetode, som kan bruges til at optimere materialefordeling indenfor mange forskellige områder. Der vil blive brugt elementer af matematik, fysik, nanoteknologi, mekanik og supercomputing. 

 • Fremtidens medicin passer præcis til dig! 

  Fremtidens medicin er personlig medicin, som passer præcis til dig! Ved hjælp af en blodprøve og en test af dine gener, vil lægen i fremtiden kunne finde ud af, hvilken medicin, der virker for dig uden at give bivirkninger. Dette er vigtigt, fordi det kan forhindre fejlmedicinering og gøre behandling hurtigere og mere effektiv. Jeg fortæller om baggrunden for personlig medicin, gener og computerbaserede metoder, der hurtigt og effektivt kan sortere i alt den information, vores gener indeholder. Vi diskuterer også fordele og ulemper ved personlig medicin. 

 • Fra ordblind til topchef i en global verden 

  Hvad betyder cement, kobber, jern og fosfater for vores samfundsudvikling? Foredraget handler om at arbejde globalt for blandt andet FLSmidth. FLSmidth er en dansk virksomhed, der leverer udstyr til cement- og mineralindustrien i hele verden. De har 14.500 ansatte fordelt på 50 forskellige lande. Jeg vil fortælle om mit arbejde i virksomheden og med min egen historie vise, at man godt kan blive til noget, selvom man er ordblind. 

 • Få besøg af et rumvæsen 

  Stjerner og planeter - hvad er det egentlig for noget? Hvor er Mælkevejen? Hvor stort er verdensrummet? Kan solen eksplodere? Er månen lavet af ost? Og findes der liv i rummet? Med udgangspunkt i elevernes spørgsmål og en stor, oppustelig jordklode tager vi ud på en rejse i det fascinerende univers, der omgiver os, og ser tilbage på vores egen lille, blå planet.

Har du spørgsmål?

Skriv til info@naturvidenskabsfestival.dk

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, som inspirerer! Du får idéer og ny viden til, hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.