Arrangementer du kan besøge > ARRANGEMENT

 
 
 
 
 
 

Tekstiler, der kan bruges igen og igen

Workshop med et naturvidenskabeligt fokus på måder at genanvende tekstilt materiale på, hvor der arbejdes med styrke/holdbarhed samt redesign som et bud på temaet ”Igen og igen".Arrangementet er udelukkende professionsbachelorstuderende på 7. semester fra tekstildesign, -håndværk og formidling sammen med lærerstuderende fra natur/teknologi, der kan deltage.

Vi køber, og vi smider ud. Netop det vil EU lave om på med den såkaldte ecodesign-lovgivning, som skal sætte nogle rammer for holdbarheden af produkter som bl.a. tøj. Konstitueret direktør Esben Geist i Forbrugerrådet Tænk har udtalt:
“Vi er ret begejstrede for hele ecodesign-forordningen, fordi den giver europæiske og danske forbrugere nogle mere holdbare produkter og nogle produkter, som vi kan reparere”.

Så hvordan kan vi ud fra et naturvidenskabeligt perspektiv på ”Igen og igen”-tanken arbejde med holdbarhed, omdannelse og redesign af tekstil?

Data om indsamling af tekstil i Danmark:
Bomuld står for den største rene fraktion af tekstil (25-48 %) i samtlige analyser af indsamlede tekstiler i Danmark og er efterfulgt af polyester (12-17%). Hvad angår tekstil-blends, så udgør de den største fraktion, hvilket er blevet målt hos NewRetex, bomuld-elasthan + bomuld-akryl (23 %), men denne fraktion er ikke pt. sorteret ud i andre analyser.
Bomuld-polyester er således den største blend-fraktion (9-18 %). De naturlige fibre udgør 25-50 %, mens de syntetiske fibre står for 15-19 %, resten er blends af syntetiske og naturlige fibre i varierende blandingsforhold. Generelt så er polyester den mest producerede fibertype og udgør 52% på verdensplan.

Workshoppen i uge 39 vil få et naturvidenskabeligt fokus på omdannelse, holdbarhed samt genanvendelse af tekstil, og hvor der specifikt arbejdes med disse områder som et bud på temaet ”Igen og igen”, herunder hvilke tekstiler, der kan være optimale at bruge i genanvendelses- og redesignprocesser, så tekstilt materiale kan bruges igen og igen.

Workshoppen vil veksle mellem oplæg om forskellige testmetoder af tekstiler fra seniorkonsulent Charlotte Fischer fra Teknologisk Institut og med direkte afprøvninger af forskellige typer af tekstiler, især i forhold til omdannelse, genanvendelse, opsprætning, slidstyrke og farveægthed. Der skal således arbejdes innovativt med genanvendelse af det tekstile materiale og med formidling af viden om tekniske og miljømæssige aspekter- dels ved de tekstile genbrugsmaterialer og dels ved de redesignprocesser, som benyttes.

Det er af afgørende betydning, at vi får udnyttet tekstilprodukternes fulde potentiale ved at genbruge, omdanne og genanvende. Der kan således indgå mange forskellige aspekter, når der skal udvælges materialer til genanvendelse og til redesignprocesser: eksempelvis tidsforbrug, holdbarhed, forhåndskendskab til tekstile genbrugsmaterialer, æstetik, produktionsgeografi, forbrugerpræferencer, funktionalitet, vaner m.m. Tekstiler er det forbrugsområde, som ifølge European Environment Agency (2019) har den fjerdestørste miljøbelastning og er udelukkende overgået af transport, fødevarer og byggeri.
Vigtigt er det også, at tekstile produkters materiale- og produktionstekniske aspekter samt miljøbelastningen forbundet hermed også indgår i materialevalget ved kreative redesignprocesser.

For at tekstil kan anvendes ”Igen og igen”, så har det betydning, at designstuderende og kommende formidlere inden for det tekstile felt rustes til at virke i en ny verden, hvor evidensbaserede, miljømæssige aspekter er en naturlig del af deres virke på linje med etiske og økonomiske aspekter. Omdannelse, genanvendelse og redesign af tekstile materialer, såvel som evidensbaserede vurderinger af miljøaspekter, er komplekst samt teknisk og kan være vanskeligt for designstuderende og –professionelle at tilgå.

Med denne workshop, hvor omdrejningspunktet er omdannelse, genanvendelse og holdbarhed, så rettes opmærksomheden på tekniske og miljømæssige aspekter i en naturvidenskabelig kontekst. I workshoppen veksles der mellem at arbejde praktisk med holdbarhed af tekstile materialer og med at få formidlet teoretisk viden om tekniske og miljømæssige aspekter ved de tekstile materialer samt gennem de forædlingsprocesser, som benyttes. Tillige diskuteres det, hvordan miljømæssige aspekter om genbrugstekstiler kan bruges og misbruges i markedsføringssammenhæng.
Budgetposterne går dels til tilvejebringelse af denne viden og dels til at fremskaffe de genbrugsmaterialer og diverse testudstyr, der er nødvendige for at få adgang til de materialer, som en naturvidenskabelig udviklingsworkshop i retning af ”Igen og igen” kan gøre brug af.
Der skal arbejdes nyskabende og utraditionelt, og perspektivet skal aktivt inddrage formidling til børn og unge. Fagligheden relateres til naturvidenskabelige testmetoder med henblik på ”Igen og igen”.

Aktiviteten søges afholdt tværfagligt med studerende fra Københavns Professionshøjskoles læreruddannelses fag: Natur/teknologi, hvor der kan skabes dialog om formidling til elever og til virksomheder, der arbejder med genbrugstekstiler.

Seniorkonsulent Charlotte Fischer fra Teknologisk Institut om workshoppen:
I workshoppen benyttes diverse genbrugstekstiler/-læder som udgangspunkt for at arbejde ”Igen og igen” med tekstiler. Det indebærer en nysgerrig og analytisk undersøgelse af, hvad genbrugsmaterialerne egentlig består af, og hvordan det er lavet. Charlotte vil fortælle historien om processen med at undersøge, hvad genbrugsmaterialet er for noget, og hvordan holdbarheden til et nyt produkt kan undersøges. Derudover kommer workshop-deltagerne egenhændigt til at arbejde praktisk med at eksperimentere med genbrugsmaterialet og fremstille produkt(er), og Charlotte vil supplere med mere teoretiske indlæg om miljømæssige, tekniske og etiske problemstillinger ved tekstile genbrugsmaterialer generelt og ved læder (syntetisk, vegansk og animalsk).
Der arbejdes i et lokale på Campus Carlsberg mandag til fredag i workshoppen, typisk fra kl. 8.30-14.00 hver af de fem dage.

Arrangementet er udelukkende for professionsbachelorstuderende på 7. semester fra tekstildesign, -håndværk og formidling sammen med lærerstuderende fra natur/teknologi.

Mandag 

 
 

Tirsdag 

 

Onsdag 

Torsdag 

Fredag 

Skip to content