Faaborg Gymnasium er intet mindre end Danmarks bedste til at lave Naturvidenskabsfestival. Det nationale naturfagscenter Astra kårede det fynske gymnasium foran cirka 400 andre arrangører.
Faaborg Gymnasium er Danmarksmester i at skabe en god og lærerig Naturvidenskabsfestival for eleverne. Onsdag blev gymnasiet udråbt som årets festival-arrangør.
Prisen gives for et såkaldt ”helt vildt” projekt, der går ud på at omlægge godt 1 hektar af skolens udearealer fra græsplæner til vild natur og dermed skabe mere biodiversitet på området. Alle elever på gymnasiet samarbejder på tværs om projektet, der går ud på at fjerne græstørv og efterlade bar jord til nye planter, bygge kvashegn, insekthoteller og redekasser.
Desuden undersøger eleverne artsdiversiteten både før og efter omlægningen og løbende fremover.
Det er Astra, Danmarks nationale naturfagscenter, der står for kåringen. Det er op til hver enkelt grundskole eller ungdomsuddannelse at lægge indhold i festivalen, og her overskygger Faaborg Gymnasium alle andre, lyder det fra programleder for Naturvidenskabsfestival, Ea Eskildsen:
”Jeres undervisningsprojekt i år er et godt eksempel på, at eleverne oplever, at de kan gøre noget selv for at modvirke – i dette tilfælde biodiversitetskrisen. For at gøre det rigtigt, har de brug for at vide, hvordan de undersøger biodiversitet, levesteder og så videre – de har brug for naturvidenskaben, sagde hun, da hun overrakte prisen ved et stort arrangement på gymnasiet onsdag.
Naturfagene har særlig plads
Prisen gives nærmere betegnet til naturfagsgruppen på Faaborg Gymnasium, hvor naturvidenskabskoordinator Pia Halkjær Gommesen spiller en central rolle i at fremme interessen for naturvidenskab på gymnasiet.
Vi er meget glade for prisen, som er et kæmpestort skulderklap til vores naturvidenskabelige projekt. Det kan vi kun være stolte over. Tanken er, at projektet skal samle eleverne på tværs af årgange og give dem ejerskab til deres eget område, så de føler, de hører til siger Pia Gommesen, der her ikke mindst tænker på de nye 10. klasser, der er startet på skolen.
Udover idéen om at samarbejde om nye vilde arealer, gives prisen også, fordi naturfagsgruppen er særlig god til at bruge Naturvidenskabsfestivalen som motor for at skabe god naturfagsundervisning hele året og til at vedligeholde naturfaglige kulturer på stedet.
Hele skolen med fremover
I forvejen er der stor tradition for at Faaborg Gymnasium deltager i Naturvidenskabsfestival bl.a. med Science Cup. Men den har hidtil kun været forbeholdt enkelte elever. Fremover skal hele skolen deltage hvert år i uge 39, og der skal oparbejdes en tradition for en uge med fokus på naturvidenskab.
Ikke alene kommer skolen tilbage efter en hård nedlukningsperiode på grund af corona. Den kommer tilbage ved at udvide naturvidenskaben med festivalen som ankerpunkt. Det er sejt og fortjener en pris
Ea Eskildsen
Med prisen i år følger en særlig træbænk, der skal placeres i den nye ”vilde” natur på gymnasiet som et mødested for eleverne.
Faaborg Gymnasium er udvalgt blandt cirka 400 andre arrangører på grundskoler og ungdomsuddannelser, der alle laver Naturvidenskabsfestival i uge 39.