Det ydre rum er fyldt med spændende kemiske processer, der har stor indflydelse på, hvad vi ser i rummet, og måske endda, hvordan vi mennesker er blevet til. Disse processer er grundlaget for feltet astrokemi, hvor kemien i rummet studeres vha. forskellige metoder.
I oplægget vil jeg først snakke om, hvad vi rent faktisk kigger på, når vi ser billeder fra det ydre rum, f.eks. billeder fra hubbleteleskopet eller det for nyligt opsendte teleskop James Webb space telescope. Hvilken information giver disse observationer os, og hvordan bruger vi den information? Der vil især være fokus på, hvordan forskellige metoder (observationelle, teoretiske og eksperimentelle) bruges til at skabe ny viden, og hvordan disse metoder supplerer hinanden.
Derefter vil jeg snakke om, hvad for nogle egenskaber vi kigger efter, når vi vil forstå kemien i det ydre rum. Atomer og molekyler har specifikke kendetegn, som man kan kigge efter for at afsløre, om de er til stede i en region af rummet, og disse egenskaber kan vi forudsige ved hjælp af den fysik og kemi, som vi kender.
Efterfølgende vil jeg forklare, hvordan jeg som teoretisk astrokemiker bruger min computer til at forudsige og forstå nogle af disse egenskaber, vi kigger efter i rummet. Det vil bestå af, at jeg først forklarer, hvordan en computer kan bruges til at arbejde med de ligninger vi bruger i naturvidenskab, og hvad det vil sige at lave en simulering på en computer. Til sidst vil jeg gå i dybden med, hvordan jeg kan simulere de forhold, der er ude i rummet, som vi observerer med teleskoper, og hvordan jeg også kan genskabe forholdene i de eksperimentelle forsøg, der bliver lavet inden for astrokemi på min computer.